Ljungskile Nyheter

Fullt fokus på e-boken

Senast uppdaterad september 18, 2020 av Daniel Wiberg
Publicerad: september 18, 2020

Allt fler väljer att läsa böcker digitalt från pappersformat. Foto: Linn Åsroth

Digitaliseringen har medfört att fler och fler väljer en e-bok framför en tryckt bok, även om den tryckta boken fortfarande ligger i överkant. Idag är det stort fokus på e-boken på alla de digitala plattformarna, då e-bokens dag firas.

Ljudboken och e-boken har blivit en stor konkurrent till den vanliga pappersboken. Bara från förra året ökade det digitala läsandet från 30% till 41% hos svenskar enligt en undersökning som Nextstory sammanställt.

En rapport från Svenska förläggare föreningen visar att digitala böcker ökat från 23,4% 2018 till 28,8% 2019 av den totala försäljningen av böcker i Sverige, även om den tryckta boken än ligger i topp.

— Jag tror det handlar ganska mycket om en vana, att man läser mer i samhället generellt från papper till att vänja sig med att läsa digitalt, säger Camilla Silfvenius, Head of content på Nextstory.

Fortfarande trendar deckare, men genrer som barnböcker och personlig utveckling ligger i topp.

— Camilla Läckbergs bok Vingar av silver är den bok som är enskilt mest läst, men genremässigt är det personligsutveckling. Sen barnböcker såklart, att man läser med sina barn, säger Camilla Silfvenius.

Linn Åsroth
linn.asroth@edu.ljungskile.org