Ljungskile Nyheter

Förslaget: 100 miljarder ska få Sverige på fötter

Senast uppdaterad september 22, 2020 av Gabriella Silfverhielm Gren
Publicerad: september 22, 2020

Regeringen föreslår miljarder till vård och utbildning. Foto: Eloise Davidsson

På måndagsmorgonen presenterades regeringens budgetproposition för 2021. Budgetförslaget är rekordstort med nya satsningar på mer än 100 miljarder kronor, med ett stort fokus på att starta igång Sverige igen efter coronapandemin.

– Tillsammans ska vi jobba Sverige ur krisen, sa finansminister Magdalena Andersson (S) under presskonferensen som hölls på måndagsmorgonen.

Regeringen föreslår ett kraftfullt grönt återstartspaket för svensk ekonomi. Det skriver regeringen i ett pressmeddelande. Förslagen som tagits fram bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

För att långsiktigt möta samhällsproblem som finns vid sidan av pandemin, såsom arbetslöshet, klimatförändringar och den bristande integrationen, lägger regeringen fram nya förslag på fortsatt reformarbete.

Magdalena Andersson (S) presenterar budgetpropositionen. Foto: Regeringskansliet

Vård, skola och omsorg får stort stöd

Av de 105 miljarder kronor i budgeten går omkring 25 miljarder kronor till vård, skola, och omsorg. Dessa pengar kommer att användas utefter olika kommuners och regioners egna behov.

– Men det är klart att en hel del av detta kommer att gå till sjukvård, sade finansministern Magdalena Andersson (S).

En riktad satsning kommer att ske under 2021 och 2022 på cirka fyra miljarder kronor till regionerna. Detta med syftet att hantera vård som har blivit framflyttad på grund av pandemin, men också för fortsatt vård relaterad till Covid-19. Utöver det satsas det extra på bland annat vård kring psykisk ohälsa, förlossningsvård, och ambulansvård.

Även skolan får extra riktade satsningar, där cirka 1,7 miljarder kronor år nästa år kommer att gå till att bland annat betala igen den utbildningsskuld som blivit på grund av pandemin. Man har även lagt särskilda resurser att ge personal bättre förutsättningar på skolor och att stötta skolor i mer utsatta områden.

– Det handlar om att man ska kunna erbjuda ökad undervisningstid, personalförstärkningar, men också bättre förutsättningar för personalen, sa Magdalena Andersson (S) i den direktsända presskonferensen.

Gabriella Silfverhielm Gren
gabriella.silfverhielm.gren@edu.ljungskile.org

Eloise Davidsson
eloise.davidsson@edu.ljungskile.org