Ljungskile Nyheter

Fler skred kan väntas i Stenungsund

Senast uppdaterad september 27, 2023 av Alva Nilsson
Publicerad: september 26, 2023

Skredet som inträffade natten till lördag har haft stora konsekvenser på E6:an, som nu är avstängd mellan avfart Spekeröd och Lyckornamotet i båda riktningarna. Foto: Alva Nilsson

Efter helgens lerskred i Stenungsund kan nu fler skred väntas, enligt statens geotekniska institut. Skredet som förstörde delar av E6:an håller på att utredas, nu med brottsrubriceringen miljöbrott.

Karin Odén är geotekniker vid statens geotekniska institut och gör bedömningar för var det är säkert för räddningstjänst att vistas. Enligt henne är det bakre siktet ett utsatt område.

–Ett skred kan utlösa andra. Just här i området ser vi att det är väldigt branta bakslänter i skredkanten och det kommer att fortsätta att röra på sig, förmodligen tills de lägger sig i jämvikt, säger Karin Odén.

Karin Odén befarar att fler skred kan inträffa i området. Foto: Alva Nilsson

Västkusten har större risk för skred

Västra Götaland är enligt geotekniska institutets hemsida det område som har störst risk för jordskred i hela Sverige. Sedan millennieskiftet har det inträffat tre stycken större skred i Sverige, samtliga på västkusten.

–Många minns nog skredet i Småröd i Munkedal år 2006. Men generellt sett är det ovanligt med så här stora skred som vi befinner oss vid nu, säger Karin Odén.

Den senaste tidens stora mängder regn kan ha gjort leran i området ännu mer ostabil. 

Karin Odén har uppskattat var skredets utbredning, det är inte en exakt beräkning. Foto: Alva Nilsson

Klas Johansson, regionpolischef i region väst, understryker att allmänheten inte bör vistas inom avspärrningarna. Foto: Lia Örnborn

Anledningen till raset

Tidigt kom information om att det kan finnas olika underliggande orsaker till skredet, däribland bebyggelsen i området. Polis har inlett en förundersökning där den senaste brottsrubriceringen är grov allmänfarlig vårdslöshet.

–Vi är i ett inledande skede, så nu fokuserar vi på att samla information i form av förhör med vittnen, filmer och annat material. Allt för att kunna bilda en uppfattning om vad som hänt, säger Klas Johansson, regionpolischef i region väst.

Var det någon sprängning vid tiden då raset inträffade?

– Vad som har förekommit vid den tiden och vad det kan ha haft för påverkan får utredningen visa. Vi tar råd av expertermyndigheter och av expertåklagare inom området, säger Klas Johansson.

Raset inträffade natten till lördag. Tre personer fick föras till sjukhus med lindriga skador. Foto: Alva Nilsson

Raset lockar nyfikna

–Vi har haft några som försökt ta sig över avspärrningarna, men vi upptäcker dem snabbt och kan visa dem till rätta. Vi informerar då också om hur farligt det kan vara att gå innanför avspärrningarna, säger Klas Johansson, regionpolischef i region väst.

Alva Nilsson
alva.nilsson@edu.ljungskile.org