Ljungskile Nyheter, en lokal nyhetstidning av Journalistlinjen vid Ljungskile folkhögskola

Ett skrämmande projekt växer fram

Senast uppdaterad oktober 3, 2020 av Gabriella Silfverhielm Gren
Publicerad: oktober 2, 2020

Efter förra årets succé med ett skräckhus i centrala Uddevalla så följer man nu upp detta. Årets version ska vara mer effektfull och skrämmande i ett underjordiskt laboratorium.

I Åhléns gamla lokaler på Gallionen i Uddevalla, bygger man just nu ett skräckhus med namnet Laboratoriet. Bakom projektet står kommunens arbetsmarknadsavdelning och totalt arbetar tio ungdomar med att bygga upp kulisserna. Om två veckor är det smygpremiär och då måste allt vara färdigbyggt, för sedan blir det för ungdomarna att ställa om och klä ut sig för att skrämma besökarna.

– Det blir total rädsla rätt igenom. Rummet vi befinner oss i nu till exempel ska bli bårhuset, säger projektledaren Robin Nilsson som är ungdomskonsulent på arbetsmarknadsavdelningen.

I rummets ena hörn sitter Musufina Segage och målar schackrutigt golvkakel. Hon var med förra året men då bara som skådespelerska.
– Det är roligt för jag tycker om att bygga och göra praktiska saker. Jag vet inte vilken roll jag kommer ha men jag hoppas på något läskigt, säger hon.

När coronapandemin bröt ut och allt stannade upp så fick Robin Nilsson istället börja att skissa upp hur allt skulle bli. Han surfade runt och fick tips och inspiration från Youtube och från liknande skräckhus i USA. I somras kunde man till slut börja bygga stommarna som ett sommarjobbsprojekt för ungdomar. Nu är det finliret kvar med att skapa rätt känsla i det läskiga laboratoriet 16 våningar under marken.

– Vi kommer uteslutande att arbeta med hörn för du vet aldrig vad som lurar bakom ett hörn. Det är är även mycket teknik som ljud och ljus som ska skapa rätt stämning , berättar Robin Nilsson när han visar runt.

Vi stannar till på ett ställe där det ska vara en hiss. Robin Nilsson har varit med att tagit fram konstruktionen men hur den ska användas för att skrämmas vill han inte avslöja.
I en korridor står Jonathan Nilsson och målar mögelskador i taket med en blomspruta. Vid ett bord testar Shireen Jamal att sminka en brännskada med hjälpa av vetemjöl, klister och teaterblod. En effekt som hon lärt sig på Youtube.

– Det är alltid roligt att få skrämma folk men det är inte bara att skrämmas utan man ska ha kul också, säger hon.

Årets skräckshow har coronaanpassats och det kommer att finnas tre olika varianter av årets föreställning. För små barn 7-11 år i målsmans sällskap och för de över 12 år samt sist men inte minst, en version för de riktigt modiga. 
– På lördagar, mellan åtta och nio, så släcker vi ned hela anläggningen och då får man bara en ficklampa med sig, säger Robin Nilsson och ler.

Totalt kommer man ha öppet åtta dagar mellan den 23 till 31 oktober. Förra året blev det succé med över 4 500 besökare vilket man i år hoppas kunna överträffa.

Fredrik Almryd
fredrik.almryd@edu.ljungskile.org