Ljungskile Nyheter

En vecka med hygien i fokus

Senast uppdaterad november 22, 2019 av Ellen Andersson
Publicerad: september 20, 2019

Under veckan pågår hygienveckan inom Uddevalla kommun. Då uppmärksammar förskolor och en del andra verksamheter inom kommunen hygienen lite extra. Enligt Marianne Bengtsson, som är hygiensjuksköterska i förskolan ─ så kallad hyfssköterska ─ är det allra viktigaste att tvätta händerna.

Hyfs, satsningen på bättre hygien inom förskolan har pågått sedan 2006. Syftet är att få ner sjukfrånvaron i förskolan. Inspirationen var en liknande satsning i Danmark.

– Det som satte igång vårt samarbete med Danska rådet för bättre hygien 2011 var egentligen erfarenheter från pandemin, svininfluensan 2009, där man såg att när väldigt många tvättade händerna noggrant såg man också en effekt i samhället, säger Marianne Bengtsson.

Handhygienen är det som står i fokus under veckan. Efter toalettbesök, innan måltid och när händerna är smutsiga är tillfällen när det är extra viktigt med handtvätt.

– Händerna är det vi har med oss hela tiden och våra händer tar på väldigt många saker och vi vet också att vi tar oss väldigt mycket i ansiktet. Så händerna är en orsak till stor smittspridning, säger Marianne Bengtsson.

Inte så lätt som många tror

Enligt henne tror sig alla kunna tvätta händerna, men hur händerna ska tvättas på bästa sätt är inte alla medvetna om. Till exempel glömmer många högerhänta högertummen. Andra fel som många gör är att inte tvätta länge nog eller att inte torka händerna ordentligt.

– Det låter simpelt, men för många blir det en liten aha-upplevelse ─ ”Aha, det var lite mer än att bara tvätta händerna med tvål och vatten”, säger hon.

Frida Andersson
frida.jl18@edu.ljungskile.org

Lämna ett svar