Ljungskile Nyheter

”En ruskig effektivitet – som inte bar frukt”

Senast uppdaterad september 20, 2022 av Nikolaj Jalamaa Salinas
Publicerad: september 19, 2022

Ljungskile SK spelade oavgjort i bortamötet med FC Trollhättan. Foto: Nikolaj Jalamaa/Linus Helsing

En lyckad Nya Zeeland-satsning, ett utökat avstånd till kvalplatsen, publikfesten på Edsborg, LSK:s ruskiga effektivitet och den tråkiga skadan på Uba Charles.
Här är Nikolaj Jalamaas fem punkter efter Ljungskile SK:s oavgjorda match mot FC Trollhättan.

Nyzeeländarna visar framfötterna

När Otto Ingham, Robert Sabo och Kees Sims anslöt från Western Suburbs FC inför säsongen var det mycket troligt en och annan som funderade kring vilken typ av förstärkning som Erik Lund fått in. Trippelvärvningen har dock visat sig bli lönsam för Ljungskile, med tanke på att det var tre oprövade kort som anslöt i januari.

Otto Ingham fick förvisso bara nio minuter i matchen mot Trollhättan då han blev utkonkurrerad av andra offensiva alternativ, men har fått en hel del speltid under säsongen. 19-åringen har varit starkt bidragande till att Ljungskile i dagsläget innehar fjärdeplatsen i Ettan södra.

Robert Sabo som spenderat större delen av säsongen på lån hos Uddevallaklubben Herrestad i division 2, har återkallats och kommit väl till hands. Dels när Daniel Garcia Olsson inte var tillgänglig för spel – och sedan när Ilir Berisha nu tvingas titta på från sidan.

Kees Sims får dock ses som det stora utropstecknet. Sims som inledde säsongen på bänken har vuxit in i rollen som förstemålvakt och har Erik Lunds fulla förtroende för tillfället. Tack vare sin fina form har målvakten nyligen belönats med ett nytt kontrakt fram till 2025 och håller för närvarande en av fjolårets bästa målvakter i Ettan, Oliver Bergman, på bänken.

Om spelare från Olé Academy (som LSK har ett samarbete med) slår så här väl ut – vad finns det då för andra guldkorn att plocka hem från Oceanien?

Publiken tog sig till Edsborg

Det var inte bara på planen som det syntes att två topplag drabbade samman. Hela 1 786 personer tog sig till Edsborg denna kyliga höstkväll. Trollhättans supportergrupp Black Support höll i gång under stora delar av matchen. De tystades dock av en tapper skara LSK-supportrar, som fick anledning att jubla tre gånger om i den första halvleken.

En ruskig effektivitet – som inte bar frukt

Ljungskile tog den ack så viktiga ledningen borta mot Trollhättan. När Johan Andersson sedan svarade på Linus Tornblads fullträff och skallade in kvitteringen var arbetsron plötsligt över. De grönklädda skulle dock komma att vara ruskigt effektiva denna afton. Oskar Lindberg och Linus Tornblad högg som kobror i straffområdet när lägena väl dök upp – vilket gav LSK en 3–1 ledning i paus. Det såg länge ut att lägga grunden för en seger – fram tills att Frederick Ofori Acheampong forcerat in hemmalagets kvittering på stopptid.

Tre poäng blev till fem

Derbyförlust mot Oddevold och bortaförlust mot Lunds BK har inte stoppat LSK från att ha fortsatt häng i toppen. Efter segern mot Tvååker senast såg det länge ut som att avståndet till Falkenberg skulle förbli tre poäng. Så blev det inte. Man hamnade alldeles för djupt ner i planen i matchens slutskede och välkomnade mer eller mindre en kvittering. Det oavgjorda resultatet innebär att laget nu har fem poäng upp till kvalplatsen – istället för tre.

Vad händer med Uba?

Att Uba Charles står för bra prestationer har blivit mer regel än undantag. Efter derbyt fanns det mycket positivt att ta med sig för LSK. Något som däremot inte var lika positivt var skadan på den ständigt löpande mittfältaren, som tvingades utgå strax före paus med en lindad fot. Dessförinnan var han en av LSK:s absolut bästa spelare. Allmänt känt är att Uba Charles redan tecknat ett avtal med tabelltvåan Lillestrøm i norska högstaligan – och således lämnar LSK efter säsongen. Men först ska han dra sitt strå till stacken i jakten på avancemang till superettan. Nu gäller det bara att nigerianen är redo för spel i hyfsad närtid – och därmed kan avsluta säsongen på planen.

Nikolaj Jalamaa
nikolaj.jalamaa.salinas@edu.ljungskile.org