Ljungskile Nyheter

En paus i vardagen

Senast uppdaterad september 29, 2020 av Gabriella Silfverhielm Gren
Publicerad: september 28, 2020

Krönikören Gabriella Silfverhielm Gren. Foto: Privat.

Ibland behöver man få stanna upp och ta en paus från det man gör just för stunden. En paus för att skingra sina egna tankar, och kanske för att ta del av någon annans. Kanske finner man inspiration och kraft i det som någon annan håller på med. Att ge tid åt reflektion, och för återhämtning, behövs för att man ska fungera fullskaligt i längden.

En paus, om än ofrivillig, blev det för många inom kulturarbetarbranschen tidigare i år då otaliga evenemang fick ställas in eller flyttas till framtida datum. Allt till följd av pandemin som för närvarande råder.

’Vad gör jag ens?’ är en ständigt återkommande fundering hos mig, följt av undringen ’vad ska hända härnäst?’. Den sistnämnda frågan har nog ställts av många runt om i vårt avlånga land under det gångna halvåret. Sedan i mars har livet för hundratusentals (om inte miljontals?!) svenskar förändrats och flera har fått tänka om helt och hållet när det kommer till deras vardagsliv och yrkesval. Vissa har fått trycka på paus-knappen en längre stund, och den vardag som de nu möter är deras nya verklighet.

När 2020 klädde på sig sin höstkappa kunde många av Sveriges skolor återgå till någorlunda normal undervisning igen, även om en och annan utbildning ändå sker på distans. Och när beskedet om att besöksförbudet på äldreboenden kommer att hävas i oktober lättade det upp mångas sinnen. Men för kulturevenemang råder strikta restriktioner gällande det maximala publikantalet på 50 personer. Mäss- och konserthallar samt arenor får inte fylla sina platser. En sådan är Svenska Mässan i Göteborg som brukar vara i blickfånget den här tiden på året. Den stora bok- och biblioteksmässan som anordnas där varje höst, kommer till vår stora glädje att äga rum även i år, men den blir istället digital. Där har vi ju en chans att pausa och gå upp i något helt annat än sin egen vardag– och florera i en annan verklighet.

Den där pausen i vardagen som kulturlivet kan ge oss finns inte i lika stor grad som tidigare – fysiskt sätt. Att vara på plats vid evenemang är inte längre självklart. Livestreaming har blivit en del av vår vardag, och det lär vara ett alternativ även i framtiden. Men som det heter; inget ont som inte har något gott med sig. Tekniskt sett så blir det lättare att delta i bokmässans seminarier och föreläsningar denna gång när man kan höra och se hemifrån eller var man än befinner sig – och jag är tacksam för att den möjligheten finns.

Att fly undan sin egen verklighet, blott för en stund, kan jag känna är behövligt. Och det gör jag just nu bäst genom att lyssna på musik, läsa en bok eller se en film – gör det du med, ta en paus och upptäck en annan värld!

Gabriella Silfverhielm Gren
gabriella.silfverhielm.gren@edu.ljungskile.org