Ljungskile Nyheter

Ellen Mattson delar ut prestigefyllt pris på bokmässan

Senast uppdaterad oktober 2, 2023 av Alva Nilsson
Publicerad: oktober 2, 2023

Ellen Mattson har varit akademiledamot sedan 2019. Under fredagen var hon på plats på Svenska Mässan för att dela ut några av Svenska Akademiens priser.

Under bokmässans andra dag var Svenska Akademien på plats för att dela ut priser i flera kategorier. Ljungskilebon och akademiledamoten Ellen Mattson delade under eftermiddagen ut det prestigefyllda priset “Årets bibliotekarie” som i år har en ny gren.

För första gången delas priset ut till två bibliotekarier, en skolbibliotekarie och en folkbibliotekarie.

– Det har känts helt fel att ställa dessa bibliotekarier mot varandra, därför är det så roligt att vi från och med i år slipper det orimliga valet, säger Ellen Mattson i sin presentation. 

Vinnaren i den tillagda grenen blev Jonna Bruce skolbibliotekarie på lågstadieskolan Hammarkullsskolan i Göteborg. Motiveringen lyfter Jonna Bruces engagerade arbete kring läsfrämjande som på kort tid gjort stor skillnad.  

– Det viktigaste för mig är att barnen ska börja identifiera sig som läsare, inte minst på min skola där många inte har med sig en läskultur hemifrån, säger Jonna Bruce när hon får ta emot priset årets skolbibliotekarier.

”Vad blir man av en kandidat i litteratur?” Arbetslös var mitt svar på den frågan, säger Jonna Bruce skämtsamt när hon tog emot priset.

Priset årets skolbibliotekarie vill visa vikten av att barn tidigt hittar intresset för läsning.

–  Precis som att lära sig att tala gäller det att tidigt lära sig att läsa och fortsätta öva på det genom hela barndomen. Det kan vara motigt att lära sig läsa i början, men till slut flyter det av sig själv. Vi vill uppmärksamma skolbibliotekares arbete eftersom det kan vara avgörande om unga hittar till läsningen, säger Ellen Mattson till Ljungskile Nyheter.

I grenen folkbibliotekarie kammade Lillemor Åkerman från Varbergs  bibliotek hem priset. Hon tilldelas priset efter sitt arbete med att få fler att vilja läsa kvalitetslitteratur.

– Idag känns det nästan fel att skilja på kvalitetslitteratur och annan litteratur. Men det är viktigt att skilja på de båda och bevara den kvalitativa litteraturen. Av den anledningen  har jag tillsammans med kollegor sett till att kvalitetslitteraturen finns lätt tillgänglig i biblioteket, säger pristagaren Lillemor Åkerman.

Lillemor Åkerman har introducerat kvalitetslitteratur i bokcirklar och sett till att det är lättillgängligt för boende i Varberg. Här tar hon emot pris av akademiledamoten Eric M. Runesson.

Ellen Mattson är själv aktuell med en bok om författaren Emilie Flygare-Carlén, som skrev mycket om livet på Bohuskusten. 

–  Jag vill påminna Sverige om henne, Emilie Flygare-Carlén har skrivit ett enormt antal böcker där några verkligen sticker ut. Hon skrev bland annat om kvinnans status och roll i äktenskapet, vilket var nästan banbrytande litteratur för den tiden, säger Ellen Mattson.

Är hennes böcker ett bra exempel på kvalitetslitteratur?

– Det är absolut kvalitet som håller, även idag. Men det kan vara lite svårare att läsa gamla författare eftersom det är ett främmande språk, men Emilie Flygare-Carlén är verkligen värd ett försök, säger Ellen Mattson.

Alva Nilsson
alva.nilsson@edu.ljungskile.org