Ljungskile Nyheter

Efter skredet: Kungen och infrastrukturministern på plats i Stenungsund

Senast uppdaterad oktober 2, 2023 av Alva Nilsson
Publicerad: september 25, 2023

Infrastrukturministern Andreas Carlson (KD) och kung Carl XVI Gustaf visade under pressträffen sitt stöd för de som drabbats av lerskredet. Foto: Lia Örnborn.

Under måndagen besökte infrastrukturministern Andreas Carlson (KD) Stenungsund med anledning av lerskredet som förstört delar av E6:an. Även kung Carl XVI Gustaf besökte det drabbade området.
– Tack och lov var det ingen som omkom, säger kungen.

Lerskredet som inträffade natten till lördag har haft stora konsekvenser på E6:an, som nu är avstängd mellan avfart Spekeröd och Lyckornamotet i båda riktningarna. Det är cirka 10 000 fordon som varje dygn passerar sträckan. Infrastrukturminister Andreas Carlson belyser skredets påverkan på hela Sveriges transportsystem, inte minst påverkar det trafiken från Norge.

– Den väg som vi nu står över är väldigt viktig för det västsvenska näringslivet och även för Norge och det norska näringslivet. Jag är i kontakt med Norges transportminister Jon-Ivar Nygård. Norge har sagt att de är beredda att bistå med hjälp i den mån som behövs, säger Andreas Carlson under pressträffen.

Det finns just nu ingen prognos för när trafiken kommer att flyta som vanligt igen på E6:an. Det går heller inte att uppskatta vad återuppbyggnaden kommer att kosta. Andreas Carlson meddelade under pressträffen att det är Trafikverket som kommer att hantera majoriteten av kostnaden.

Tre personer fick föras till sjukhus med lindriga skador efter att ha kört in i rasmassorna. Foto: Lia Örnborn

– Det är otäckt när olyckor händer, men då kommer samhället och hjälper till och stöttar. Att polismyndigheten får ihop den grupp som var här ganska snabbt, det tycker jag är imponerande, säger kung Carl XVI Gustaf.

Ljungskiles räddningstjänst var en av de insatsstyrkor som var med i arbetet när skredet precis hade inträffat. 

Alva Nilsson
alva.nilsson@edu.ljungskile.org