Ljungskile Nyheter

Drömmen om hästgården blev sann

Senast uppdaterad oktober 2, 2020 av Gabriella Silfverhielm Gren
Publicerad: september 30, 2020

Shetlandsponnyer i alla storlekar och färger galopperar emot oss när vi kliver in i hagen. Ljungskile Nyheter är på den gamle ridskolan i Backamo och träffar Sandra Antonsson som har köpt gården.

För drygt ett år sedan köpte Sandra Antonsson och hennes man Robin Antonsson en gård som ligger i Backamo utanför Ljungskile. Något som varit en dröm sedan hon gick på ridskolan som låg där under 90-talet. Efter ett gediget renoveringsarbete har paret nu lyckats återställa gården till hur den såg ut då. Det gamla rödvita stallet står placerat i mitten, omringat av hagar och ett ridhus som ser ut att rymma över 100 hästar. 

I hagen galopperar Shetlandsponnys och ett gäng hönor springer fritt på den stora gårdsmarken. I den gamla manegen har familjen Antonsson öppnat en butik där de säljer djurfoder, framförallt deras egenproducerade hö.

– Vi kommer inte att bedriva någon ridskola men gården är öppen för alla att besöka, i och med att vi har öppnat en butik. Många har inte sett gården sedan ridskolan las ner, så vi har många kunder som tycker det är väldigt kul att se den igen, säger Sandra Antonsson.

Den 31 oktober hålls det en ponny-utställning på gården i samarbete med föreningen Shetland Väst. Ungefär 40 ponnys kommer delta och bedömas utifrån fem tävlingsklasser.

– Det är många år sedan en Shetlands-utställning var i Ljungskile, men nu bringar vi tillbaks det i och med att vi har startat igång stuteriet igen efter att det legat på is i många år, säger Sandra Antonsson.

På grund av pandemin har många Shetlands-utställningar ställts in i år, men Sandra Antonsson är väldigt glad över att få chansen att hålla i en. Denna gång tillåts ingen publik, men i september nästa år väntas ännu en utställning i Backamo.

– Det är jättetråkigt att vi inte får ha publik i år, men vi hoppas på publik nästa år så att fler kan komma hit och se den här vackra rasen, säger hon. 

Vilja Ågren
vilja.agren@edu.ljungskile.org