Ljungskile Nyheter

Dennis slipar på sista delen i deckartrilogin

Senast uppdaterad september 24, 2021 av Love Schiller Gunnarsson
Publicerad: september 24, 2021

Dennis Karlsson. Foto Anette Noren.

Efter åren som institutionschef på ett särskilt ungdomshem fick författaren Dennis Karlsson nog. Ungdomsdrömmen att knåda text till samlade alster dök återigen upp till ytan. Nu skriver han på sista delen i deckartrilogin om kriminalkommissarie Vera Lind.

– Jag har alltid gillat att sitta och pilla och peta med mina formuleringar, men jag visste inte vad jag skulle göra av dem.

När Ljungskile Nyheter når Dennis Karlsson på telefon är han utarbetad efter ett nattpass på ett behandlingshem där han extraknäcker. Hans röst är skrovlig men ordströmmen om sista delen i hans deckartrilogi porlar ur honom. 

Han berättar att tankarna om att skriva på någonting alltid funnits där, ända sedan Ulf Lundell kom ut med generations­romanen Jack. Den slog ned som en bomb 1976 och Dennis blev drabbad.

– Jag växte upp med Ulf Lundell och boken Jack, och då fick jag blodad tand och bestämde mig för att skriva min egna Jack. Det blev 30 sidor och sen var den klar, jag kunde inte disponera mig.

En ny väg framåt

Sedan det ofärdiga försöket till en roman låg författarambitionerna i sin träda. Han hamnade i ett vägskäl i livet.

– Jag var anställd som institutionschef på ett särskilt hem för ungdomar och någonstans kände jag: “Nu har jag gjort det här, jag vill och behöver göra något annat”. 

Dennis hade fyra månader innestående semester. Han bestämde sig, tog klivet och sade upp sig.

– Tankarna brottades med mig, men till sist – nu hoppar jag av och gör någonting annat. Samtidigt fick jag tankar kring ungdomsvården, ett embryo kan man säga. Och jag tycker att det blev ganska bra.

Tidigare erfarenheter inspirerar

Han fortsätter: 

– Jag har plockat en hel del från mitt yrkesliv utan att lämna ut några personer och försökt belysa en problematik. Något jag märkte och som återkom på de flesta av de ungdomar som var inskrivna på det behandlingshem jag jobbade på. 

Dennis nämner en kategori av ungdomar som har svårt att släppa oförrätter och som kan gå och hysa agg och få för sig att hämnas efter 20 år på något som de uppfattar som fel.

– Jag har använt ganska mycket om själva problematiken, just den gärningsmanna­karaktären. I den andra boken stoppade jag in annat med beröringspunkter till galen­skapen.

Tredje boken påbörjad  

Den första boken om kriminalkommissarie Vera Lind, Mareld, släpptes redan 2015. Tre år senare kom andra delen,
Mordet på Sara Weiss. Om sista delen i trilogin kommer ut i år kan Dennis Karlsson inte riktigt sia om. 

– Det är besvärligt att skriva den sista delen, det är mycket som ska sys ihop för att följa den röda tråden. Jag har ett halvfärdigt råmanus, och anledningen till att det har stoppats upp är att vissa delar har jag inte riktigt varit klar över och då har det stoppat upp på flera plan.

För tillfället börjar orden hamna rätt igen och formuleringarna jäser fint. Men samtidigt beskriver han en svårighet att bara sitta och hitta på. Dennis söker substans i raderna.

– Det börjar lossna, så nu kommer det ta fart. Samtidigt har jag svårt att bara sitta och hitta på och hitta på. Det måste finnas substans – något bärande som känns trovärdigt.

Vad kan du berätta om handlingen?

– Jag vet allvarligt talat inte om det finns något att berätta, det är den sista och avslutande delen i trilogin. Det har runnit ganska mycket vatten under broarna sedan sista boken. I bokens handling har det gått tio år sedan sist. Vera Lind har avancerat till chef på kriminalgruppen i Kungälv. Sen är det så att hon lever i en realitet som får ganska kännbara följdverkningar då hennes avdelning hotas av nedläggning.

Berätta lite om miljöerna. 

– Miljöerna utgår från Kungälv, Marstrand. Det kommer fortfarande röra sig på västkusten och norra Bohuslän. Det kommer vara lite segelbåtar, öar och kobbar – men mer än det tänker jag inte avslöja. 

Känner du att du är klar med Vera Lind efter den här boken?

– Jag har bestämt att det är klart, men jag vill fortsätta skriva – fast någonting annat. Visar det sig att jag inte får fatt i någonting eller inget jag kan ta tag i, då står man ju där och kan alltid skriva en till om Vera Lind. Hon kanske kommer att få ett erbjudande i sista boken hon inte kan tacka nej till, säger Dennis Karlsson avslutningsvis. 

Love Schiller
love.schiller@edu.ljungskile.org

Marcus Carlsson
marcus.carlsson@edu.ljungskile.org