Ljungskile Nyheter

Debatt: ”Tänkte det skulle bli mer skitkastning”

Senast uppdaterad september 8, 2022 av Nikolaj Jalamaa Salinas
Publicerad: september 6, 2022

Grundtvigsalen på Ljungskile folkhögskola var fylld till bredden när valdebatten ägde rum. Foto: Moah Gustafsson

Det var blandade reaktioner från deltagare på Ljungskile folkhögskola efter tisdagens valdebatt, men den uppskattades av många.
– Jag tänkte att det skulle vara mer skitkastning än vad det blev, säger folkhögskoledeltagaren Elias Magnusson.

När klockan slog halv två var Grundtvigsalen på Ljungskile folkhögskola fylld till bredden med deltagare. Flera av dem hade träffat politikerna tidigare under dagen och fått svar på några av sina frågor, men nu var det dags för debatt. Moderatorer för debatten var två journalister från Ljungskile Nyheter – Helena Fredriksson och Moa Roos. Debatten i sin helhet går att se på Ljungskile Nyheters Facebooksida.

Debatten började med att varje politiker fick berätta om deras egna hjärtefråga. Många av politikerna nämnde skolan som en av deras viktigaste frågor, bland annat Socialdemokraten Jonathan Svensson.

– Skolan är den viktigaste faktorn för huruvida du klarar dig senare i livet, säger Jonathan Svensson.

Andra ämnen som kom upp var klimatet, kriminalitet och småföretagande.

Hettade till mellan MP och SD

De fyra ämnena som debatten handlade om var miljö/klimat, migration/integration, psykiatri/vård och ekonomi/inflation.

Ett moment av debatten var så kallade ”Battles” där politikerna möttes två och två. Vissa av duellerna var gemytliga. Centerpartiets Anders Dahlberg och Kristdemokraternas Magnus Jacobsson hade i och för sig olika åsikter, men de kunde skaka hand efter att ha debatterat frågan om anonyma vittnen i rättegångar.

Mindre bra stämning var det var mellan Miljöpartiets Emma Nohrén och Sverigedemokraternas Alexander Christiansson som debatterade inrikesflyg. De hade båda svårt att hålla sig till ämnet och när de hade debatterat klart skakade de inte hand, de kollade inte ens varandra i ögonen.

Det hettade till i debatten mellan Emma Nohrén (MP) och Alexander Christiansson (SD). Foto: Moah Gustafsson

Uppskattad panel

Många av folkhögskolans deltagare uppskattade debatten. En av dem var Joel Lewin, som läser allmän kurs med inriktning naturvetenskap. Han tyckte att det var väldigt spännande att höra hur de olika politikerna tyckte och kände kring frågorna.

– Jag blev imponerad av hur mycket representanterna brann för sina frågor, säger Joel Lewin.

Elias Magnusson på globallinjen blev positivt förvånad över hur sansad debatten blev, och tycker att politikerna skötte sig rätt bra.

– Jag blev förvånad när kristdemokraten gick ut och sa att det här inte är ett krisval utan bara ett vanligt demokratiskt val, säger Elias Magnusson.

Linnéa Magnusson från musiklinjen UMUS tyckte å andra sidan att vissa av politikerna skyllde mer på andra partier än vad de pratade om sin egen politik – men hon tyckte ändå att det var intressant att lyssna på debatten. Hon blev mest förvånad över att Moderaterna ville införa ADHD-test för alla femåringar i utsatta områden.

– Det hade jag ingen aning om. Jag förstår inte riktigt hur det skulle fungera i praktiken så att man inte bara får en diagnos utan också hjälp sen, säger Linnéa Magnusson.

Sanna Brobjer
sanna.brobjer@edu.ljungskile.org

Max Lejon Konnman
max.lejon.konnman@edu.ljungskile.org