Ljungskile Nyheter

Valdebatt på folkhögskolan: ”Väldigt intressant och kul med politik”

Senast uppdaterad september 6, 2022 av Tilda Johnsson
Publicerad: september 6, 2022

Bild på affischen för valdebatten 6 september 2022
Det är dags för valpanel på Ljungskile folkhögskola. Inför panelen får deltagarna ställa frågor till politikerna. Foto: Sanna Brobjer

Politiker från de åtta riksdagspartierna finns på plats på Ljungskile folkhögskola för att delta i eftermiddagens valpanel. Inför paneldebatten får skolans deltagare möjlighet att själva ställa frågor till politikerna.

Politikerna som ska delta i panelen kommer från alla nivåer. Några är riksdagspolitiker, några regionpolitiker från Västra Götalandsregionen och några kommer från Uddevallas kommunfullmäktige. Ljungskile Nyheter finns på plats för att fråga både deltagare och politiker om deras viktigaste frågor inför valet 11 september.

Panelen kommer att fokusera på fyra ämnen som är viktiga för folkhögskolans deltagare: miljö/klimat, migration/integration, psykiatri/vård och ekonomi/inflation. Debatten äger rum klockan 13.30 och allmänheten kan ta del av den via en livesändning på Ljungskile Nyheters Facebooksida.

”Bra att få en crash course”

Det sprids ett sorl mellan bokborden när deltagarna strömmar in i rummet där de ska få möta politikerna. Vissa deltagare minglar runt bland borden mer planlöst, medan andra har ett särskilt ämne som de vill ställa politikerna till svars om. Rasmus Ehlebrink, som läser Global linje, bryr sig särskilt om kärnkraftsfrågan.

– Det är mycket snack om elpolitik allmänt nu, och jag tror att kärnkraft skulle vara en bra lösning. Så jag vill veta vilka politiker som är för och emot, säger han.

Rasmus Ehlebrink har inte hunnit med att hålla koll på hela valrörelsen och är glad att få en chans att uppdatera sig.

– Det är bra att man kan få en liten ”crash course”.

”Intressant att få olika perspektiv”

Maria Ericson, som läser naturvetenskapligt basår, brinner för miljöfrågor. Hon uppskattar också möjligheten att få ställa sina egna frågor.

– Politikerna kan mycket och det har varit intressant att prata med olika partier och få olika perspektiv och svar, säger Maria Ericson.

Felicia Gustavsson på journalistlinjen har inte hunnit ställa några frågor till politikerna än, men hon tycker att det är värdefullt med en dag då den som inte kan så mycket om politik kan få lära sig mer. Själv känner hon sig dock redan rätt insatt.

– Jag är inte politiskt engagerad, men jag tycker att det är väldigt intressant och kul med politik och jag har läst mycket om det, säger Felicia Gustavsson.

Sanna Brobjer
sanna.brobjer@edu.ljungskile.org

Max Lejon Konnman
max.lejon.konnman@edu.ljungskile.org

Rebecka Block
rebecka.block@edu.ljungskile.org