Ljungskile Nyheter

Centerpartiets ordförande om megaskolan: “Vänder mig mot begreppet”

Senast uppdaterad september 15, 2022 av Nikolaj Jalamaa Salinas
Publicerad: september 15, 2022

Grundskolan som planeras i Ljungskile har tagits emot med skarp kritik. Foto: Moa Roos

Centerpartiet är ett av partierna som ställer sig positiva till bygget av den nya skolan i Ljungskile. Men ordförande Per Öfverman stör sig på ordvalet.
– För det första ställer vi oss inte bakom begreppet “megaskola”, säger han.

Grundskolan som planeras i Ljungskile har tagits emot med skarp kritik. Anledningen är på grund av att den anses bli för stor, och även att man tror att trafiksituationen kommer bli ohållbar. Men Centerpartiets ordförande Per Öfverman håller inte med.

– Vi ser att det är positivt för Ljungskile. Skolan kommer bli stor, men den kommer också bestå av olika byggnader med flera stadier.

Trots att skolan planeras för över 1 000 elever och därmed kan bli en av de större i Sverige tar han avstånd från begreppet “megaskola”, som skolprojektet blivit känt som.

– För det första gillar vi inte begreppet och det är inget vi ställer oss bakom, säger han och utvecklar:

– Formuleringen är helt enkelt inte rättvist. Det signalerar att det är en megaskola, vilket det inte är. Det är inte så att alla elever kommer leka på samma skolgård och jag vänder mig emot det begreppet.

Centerpartiets ordförande Per Öfverman anser inte att den nya skolan bör kallas ”megaskola”. Foto: Pressbild

Vill inte spekulera i frågan

Med facit i hand kan man efter söndagens val konstatera att Centerpartiet har tappat röster i Ljungskile sedan valet 2018. Om skolfrågan är en bidragande faktor till nedgången vill han inte spekulera i, men säger följande:

– Jag vet inte hur stort motståndet är mot skolan. Jag har sett grupper på Facebook och lite annat, men jag vill inte spekulera vidare i frågan.

Uddevallapartiet är ett av partierna som tydligt tagit ställning emot bygget av skolan. Och till skillnad från Centerpartiet kunde man se en kraftig ökning i just Ljungskile efter valet. Om det har ett samband är ännu svårt att svara på, men när Ljungskile Nyheter pratade med partiets Caroline Henriksson tidigare i veckan var hennes uppfattning att ställningstagandet vägde tungt.

Men Centerpartiet valde alltså i stället att engagera sig mer i annat. 

– En hjärtefråga för oss har varit att utveckla Ljungskilegården som ligger mitt i byn. Vi tror det hade kunnat bli en riktigt fin mötesplats för lokalbefolkningen. Det är inget fel på den i dagsläget, men den hade behövts rustas upp.

Om hjärtefrågan var att rikta fokus åt fel håll är ännu en sak som Öfverman inte vill spekulera i – i alla fall inte innan valresultatet har analyserats djupare.

Sanna Sundberg
sanna.sundberg@edu.ljungskile.org