Ljungskile Nyheter logo

Ljungskile Nyheter, en lokal nyhetstidning av Journalistlinjen vid Ljungskile folkhögskola

Brittiska Debbies släktforskning leder till Ljungskile – ber om hjälp för att komma vidare

Senast uppdaterad oktober 10, 2024 av Linnéa Angrell
Publicerad: oktober 10, 2024

Brittiska Debbie Newman, här med pappa Dacre Newman (född Lunggren), söker sina rötter Ljungskile.

På andra sidan havet har Debbie Newman påbörjat en släktforskning för att reda ut mysteriet med hennes pappas härkomst. Spåren leder till Ljungskile, men där tar de slut. Åtminstone för den som inte kan söka i svenska arkiv. Nu hoppas hon på vägledning från allmänheten för att finna sin svenska släkthistoria. 

Alltihop började med en dotters önskan om att hitta bästa möjliga 90-årspresent till sin pappa. Debbie Newman ville ge sin far någonting annat än en flaska whisky och ett par tofflor eller en bok, berättar hon över länk från sitt hem i Buckinghamshire i England.

– Jag ville ge honom något unikt och tänkte att jag kunde försöka  ta reda på hur hans bakgrund egentligen ser ut. Vi har alltid spekulerat om hans ursprung eftersom det varit ett mysterium. Så jag bestämde mig för att dyka lite djupare i det.

Idag har hon funnit att delar av släktträdet har rötter i Sverige, närmare bestämt Ljungskile, men hon har slagit i botten i den släktforskning som kommit att utgöra en allt större del av hennes liv. Och nu behöver hon hjälp för att komma vidare. 

DNA-testet och det mystiska efternamnet

När Debbie Newman beslutade sig för att gräva i faderns ursprung hade hennes farbror redan börjat släktforska. Men mycket av det han hittat i de brittiska arkiven var ofullständigt och inkorrekt, så Debbie beslutade sig för att ta ett DNA-test.

Vad som är säkert är att Debbies pappa, Dacre Newman (född Lunggren), är född och uppvuxen i England. De första åren i livet bodde Dacre och hans bror tillsammans med sina föräldrar, fram till dess att mamman lämnade pappan när Dacre var två år. Där bröts kontakten mellan pappan, svenskättlingen Stanley Lunggren, och pojkarna. 

– Min pappa kunde inte minnas någon kontakt med farföräldrar eller någon annan av Stanleys släktingar. Han visste inte ens om de fanns, berättar Debbie Newman.

Eftersom arkiven visar att Dacres mamma flyttade ihop med en ny man, William Newman, kort efter separationen har det spekulerats kring om det egentligen var han som var far till Dacre. Men DNA-testet visade att Debbie har 25 procent skandinaviskt påbrå – vilket hon tolkar som att Dacres pappa, tillika Debbies farfar, ändå var Stanley Lunggren. Hon noterar själv att det är någonting med efternamnet som inte riktigt verkar stämma. 

– Min farfar hette verkligen Stanley Lunggren, stavat L-U-N-G-G-R-E-N. Men gör jag en sökning på det efternamnet, får jag inte riktigt några träffar. Men om jag ändrar det och lägger till ett J, alltså Ljunggren, finns det massor av människor som heter så.

John Alfred Lunggrens brittiska vigselbevis från 1987.

Sökandet efter sjömannen från Ljungskile

Debbie och farbroderns efterforskningar har visat att Stanley Lunggren föddes 1901 i norra England, som ett av sex barn till Florence och John Alfred Lunggren. Enligt de brittiska arkiven ska John Alfred ha varit en sjöman från Ljungskile, troligtvis född runt 1861, och son till skomakaren Ole Lunggren. Men Debbie själv är osäker på om namnen på hennes svenska släktingar verkligen skrivits in korrekt, och här tar hennes tillgång till information slut. 

Resten av släkthistorien på hennes farfars sida återfinns i svenska kyrkböcker, skrivna på ett språk hon inte behärskar. 

– Det är väldigt frustrerande att inte kunna gå längre tillbaka än till min farfars farfar för att få någon information. Så allt som någon kan hjälpa mig med skulle vara helt fantastiskt. Bara att peka mig i rätt riktning, säger Debbie Newman och fortsätter:

– Jag kanske bara behöver åka till Ljungskile och gå till det lokala biblioteket eller de lokala kyrkorna och se vad de har för register. Men att veta var man ska börja… 

Ingen av de ättlingar till Stanleys fem syskon som Debbie kommit i kontakt med kunnat förse henne med någon mer information. Någonting har brutit släktleden på den brittiska sidan av familjehistorien, men Debbie har en förhoppning om att det fortfarande kan finnas intakta länkar till den svenska sidan. Kanske hade sjömannen John Alfred syskon som blev kvar i Ljungskile. 

När rötterna växer sig djupare

Det som började som en idé om att hitta en riktigt bra födelsedagspresent till fadern har utvecklats till något större för Debbie Newman, och hon är överraskad över att släktforskningen har kommit att betyda så mycket för henne.

– Jag förväntade mig inte att bli så involverad i det här. Men du börjar och plötsligt känns det som att du är en detektiv som avtäcker ledtrådar. Det tar bokstavligen över ditt liv. Du vet, jag går till sängs på kvällen och tänker “åh, vänta lite, om jag kollar på det där så kanske jag kan göra en koppling där…” och det blir bara något som är helt uppslukande.

Debbie berättar att hon vill förstå mer om var hon kommer ifrån och är öppen för att besöka Ljungskile, både för att göra efterforskningar om sin släkthistoria och för att uppleva den natur som hon känner präglat henne – trots att hon aldrig varit här. 

– Jag har tittat på fotografier och det ser så vackert ut. Konstigt nog har jag alltid känt mig dragen till kullar, berg och sjöar. Inte kusten nödvändigtvis, men den sortens stilla vatten. Jag är i en ålder nu där jag närmar mig pension och tänker att nu kanske det är dags att åka till Ljungskile och titta.

Har du tips på hur Debbie Newman kan ta sig vidare för att finna sina släktingar i Sverige, eller vill komma i kontakt med Debbie själv? Skriv till celine.henriksson@edu.ljungskile.org

Svenskättade Stanley Lunggren (t.v.) var son till sjömannen John Alfred Lunggren från Ljungskile. Här sitter han bredvid hustrun Beatrice och sönerna Harrisson och Dacre, kort innan separationen.

Céline Henriksson
celine.henriksson@edu.ljungskile.org