Ljungskile Nyheter

Brist på pellets kan slå hårt mot villaägare: “Folk hamstrar”

Senast uppdaterad september 9, 2022 av Nikolaj Jalamaa Salinas
Publicerad: september 8, 2022

Timothy Helander visste inte att prisökningen på pellets hade skett så snabbt. Foto: Linus Helsing/Privat

Prognosen visar rekordhöga elpriser inför kommande vinter. Många villaägare har tidigare lyckats hålla nere sina värmekostnader med hjälp av att elda i sina kaminer – men nu slår även prisökningen till för ved och pellets.
– Folk hamstrar och nackdelen blir att vi får säga nej till kunder som vill köpa, säger Jörgen Olsson på Lindvedens Byggvaruhus i Trollhättan.

Många villaägare har med hjälp av att byta energiform från el till pelletskamin lyckats hålla nere sina kostnader för att värma upp sina hushåll under vinterhalvåret. Men till följd av skenande elpriser runt om i Europa och Sverige har efterfrågan efter upptändningsprodukter så som pellets, ved och träbriketter ökat kraftigt och leverantörer har svårt att möta efterfrågan.

– Vi säljer just nu bara till återkommande kunder och har fått sätta ett maxtak på två pallar per hushåll, säger Jörgen Olsson, delägare på Lindvedens Byggvaruhus.

“Har ökat med 40 procent”

Priset för en pall pellets har ökat kraftigt den senaste tiden. Som privatperson fick man tidigare betala cirka 2700 kronor, och i dag ligger priset på närmare 4500 kronor. Då ska det tilläggas att man som villaägare förbrukar ungefär sex pall pellets per år. 

– Från och med augusti har priset på pellets ökat med över 40 procent och vi ser en fortsatt ökning, säger Jörgen Olsson.

Timothy Helander jobbar som IT-tekniker i Ljungskile och bor i ett äldre hus på en gård. Förra ägaren gjorde om vedspisen i villan till en pelletspanna och han börjar nu känna av prisökningen. För att dra ner på värmekostnaderna försöker han använda mer av den naturliga värmen.

– Vi har sol rätt in i vardagsrummet och försöker hålla kvar den värmen i huset så gott det går, men det blir svårt på vintern, säger Timothy.

Såg prisökningen redan förra året

Prisökningen av pellets ökade redan förra året men inte i den skenande takt vi ser nu. Många villaägare bunkrade upp redan då för att klara sig – och så även Timothy.

– Vi köpte på oss en del pellets redan förra året så jag tror vi klarar oss denna vinter, men vi får väl se framöver, säger han.

Leverantörerna på marknaden har svårt att möta den stora efterfrågan och på grund av det ökade trycket hos kunderna har man svårt att levera pellets till hushållen. Detta kan leda till att butikshyllorna står tomma för produkter så som pellets, ved och träbriketter i vinter.

– Vi har svårt att få hit pellets från leverantör och allt som kommer är uppbokat. Vi fick hit en leverans i tisdags som redan var reserverat av stammisar, säger Jörgen Olsson, delägare på Lindvedens Byggvaruhus.

Linus Helsing
linus.helsing@edu.ljungskile.org