Ljungskile Nyheter

Brist på kommunikation när LSK behöver rusta upp

Senast uppdaterad september 25, 2020 av Hampus Kjellberg
Publicerad: september 25, 2020

Skarsjövallen är fortsatt ett hett ämne mellan kommunen och LSK. Foto: Hampus Kjellberg

Ljungskile SK har ansökt till kommunen om ett upprustningsbidrag för Skarsjövallen. Klubben har väntat på ett besked men man har inte vetat att man står inför ett slutgiltigt nej.

Nu kan Ljungskile Nyheter avslöja att Uddevalla kommun har vetat om förhandsbeskedet i över en månad utan att meddela LSK sitt beslut. 

I och med att Ljungskile SK:s herrlag avancerade till Superettan förra säsongen, ställs nu nya krav på Skarsjövallen. Arenan uppfyller inte kraven för spel i Superettan, något som Svenska Fotbollförbundet (SvFF) påpekat för LSK och som klubben har försökt att åtgärda.

Renoveringarna på arenan kräver en summa på drygt 900 000 kronor. LSK försökte i somras åtgärda problemen men fick ännu en påpekan från SvFF. Sedan dess har LSK dispens för spel i Superettan på Skarsjövallen fram till 15 oktober.

Klubben har vädjat till Uddevalla kommun. LSK har ansökt om ett upprustningsbidrag på 300 000 kronor, som kultur- och fritidsförvaltningen tidigt avslog med hänvisan till kultur- och fritidsnämndens bidragsnormer. Klubben har därför skickat samma ansökan till kommunstyrelsen, som än så länge inte hanterat ärendet sedan mitten på augusti.

– Vi har dock en dialog om att annars få ta del av kommunens elitsponsring i förtid, på 400 000 kronor, i väntan på ett positivt besked på ansökan hos kommunstyrelsen, har LSK:s ordförande Erland Holmdahl tidigare sagt till Ljungskile Nyheter.

Ett ärende höljt i dunkel

Det Holmdahl inte visste då var att kommunstyrelsen inte kommer att hantera det ärendet, då de har tänkt att helt gå på kultur- och fritidsförvaltningens linje.

Uddevalla kommuns ordförande i kommunstyrelsen, Ingemar Samuelsson (S), hoppas och tror att kommunen och LSK ska nå en lösning gällande en tidigareläggning av elitsponsringen på 400 000 kronor, men hävdar att kommunstyrelsen inte tar några beslut gällande ansökan om upprustningsbidraget.

– Kommunstyrelsen kommer inte hantera det ärendet. Vi har ett transparent och tydligt system där man får stöd för ungdomsverksamheten, vilket LSK har fått, säger han.

Är det ett slutgiltigt nej?

– Ja. 

LSK sitter i och med arenafrågan i en svår situation. Dispensen från Fotbollförbundet gäller matcher utan publik. Myndigheterna har dock rekommenderat publik på 500 personer vilket i sådana fall skulle innebära att dispensen från SvFF inte längre skulle gälla. Om LSK vill spela inför en större publik behöver man därmed vara handlingskraftiga gällande förbundets krav. 

Skarsjövallen ägs av Ljungskile SK. Klubben är en av få fotbollsklubbar i landet som äger sin egen arena. Därför vill man få mer ekonomiskt stöd från kommunen. Bland annat gällande det upprustningsbidrag som kultur- och fritidsförvaltningen avslagit, och som nu har legat på kommunledningskontoret sedan mitten på augusti, men som alltså inte har blivit hanterat politiskt. 

Ordföranden kritisk mot kommunen

I ett tidigare samtal har LSK:s ordförande Erland Holmdahl varit kritisk mot kommunens beslutsfattare. Han har pekat på en okunskap hos kommunen gällande föreningars elitverksamhet samt en orättvis behandling av klubben.

– Det känns som att LSK är “klubben som kommunen inte vill ha”, har han sagt.

När Ljungskile Nyheter för fram Erland Holmdahls kritik mot kommunen, blir Ingemar Samuelsson (S) inte speciellt förvånad.

– Kritiken från LSK är jag trött på att kommentera, de får tolka saken hur de vill, det är helt meningslöst, säger kommunstyrelsens ordförande och fortsätter:

– Vi har ett system för hur vi hanterar elitföreningar i Uddevalla kommun och Ljungskile SK är den förening som får enskilt störst bidrag och det är något de ska ha.

LSK har inte fått återkoppling

När Ljungskile Nyheter pratar med LSK igen, avböjer klubben att kommentera det faktum att deras förnyade ansökan om upprustningsbidrag har varit förgäves. Men klubben meddelar att man inte fått någon återkoppling från kommunen och därför har man trott att ärendet har varit under hantering. 
Ärendet har hanterats. Men för längesen.

När Ljungskile Nyheter gör en till koll i diariet har en tjänsteskrivelse dykt upp. Den går på Ingemar Samuelssons linje, att kommunstyrelsen inte ska ta upp frågan. I tjänsteskrivelsen står ett förslag till beslut om att kommunstyrelsen avslår LSK:s förnyade ansökan.
Skrivelsen är daterad två dagar efter LSK:s ansökan i augusti.

I över en månad har alltså kommunen vetat om förhandsbeskedet men LSK har inte fått återkoppling från kommunen. Man har heller inte kunnat hitta förslaget till beslutet i kommunens diarium. Enligt kommunens handläggare Markus Hurtig är det helt i enlighet med kommunens regler. Man lägger inte ut ett förslag till beslut förrän det är presenterat till nästa kommunstyrelsemöte.

Fanns möjlighet till tidigare besked

Samma dag som skrivelsen är daterad, 19 augusti, går en kallelse ut till nästa möte i kommunstyrelsen. I kallelsen ingår en mängd ärenden, men tjänsteskrivelsen om LSK finns inte med. 

Istället ska det dröja mer än en månad tills tjänsteskrivelsen syns i diariet, inför nästa kommunstyrelsemöte. 

När LSK via Ljungskile Nyheter får reda på tjänsteskrivelsen från en månad tillbaka, väljer man att kommentera fördröjningen.

– I den trängda situation vi är i, så är vi i behov av snabba beslut. Vi måste hela tiden hitta nya vägar för att överleva, säger klubbens ordförande Erland Holmdahl.

Tjänsteskrivelsen från kommunen är undertecknad av kommundirektör Peter Larsson. Där står det också att skrivelsen ska skickas till Ljungskile Sportklubb. Men klubben har inte fått skrivelsen.
Ljungskile Nyheter har försökt att nå Peter Larsson utan framgång.

Hampus Kjellberg
hampus.kjellberg@edu.ljungskile.org