Ljungskile Nyheter

Bohusläningen svarar på kritiken efter granskningen av Ljungskile folkhögskola

Senast uppdaterad september 29, 2022 av Sanna Sundberg
Publicerad: september 22, 2022

Gunilla Håkansson, ansvarig utgivare för Bohusläningen menar att de pratat med tillräckligt många personer för att kunna genomföra granskningen. Foto: Nikolaj Jalamaa

Bohusläningens granskning av Ljungskile folkhögskola har mötts av skarp kritik – med anledning av att många inte känner igen sig i bilden som målas upp. Men tidningens ansvariga utgivare var aldrig tveksam över publiceringen.
– Vi måste gå in och stötta de svaga, säger Gunilla Håkansson.

Granskningen av Ljungskile folkhögskola, som Bohusläningen valde att publicera i tre delar, har väckt starka reaktioner hos allt ifrån tidigare och nuvarande deltagare till personal och utomstående. Kritiken handlar framför allt om att man inte känner igen sig i det som skrivs i artiklarna. 

Bohusläningen valde att basera granskningen på röster från två elever, varav en anonym. Även en tidigare avskedad lärare medverkar. Samtliga tre gick ut med att religiöst tryck förekommer på skolan, samt riktade kritik mot bedömningssystemet som skolan använder sig av. 

Gunilla Håkansson, ansvarig utgivare på Bohusläningen, fångade upp ett citat hon sett i en berörd tråd på Facebook:

– Jag skulle vilja vända på uttrycket “bara för att det är en rutten tomat i korgen betyder det inte att hela affären är värdelös”, säger hon och utvecklar:

– Vi säger att det finns 250 elever. En av dem blir mobbad och resterande 249 vet inte om det,  innebär det då att vi inte ska granska det? Jo, det tycker jag att vi ska, för vi har rollen att stå upp för de svaga.

”Har jag inte reflekterat över”

Den sparkade läraren är den enda läraren som får komma till tals i artikeln. I de två första delarna av granskningen benämns han endast som “den tidigare läraren” och det är inte förrän i den tredje och sista delen som det framkommer att han blivit avskedad från skolan. Något som Gunilla Håkansson menar att hon inte tänkt på.

– Det har jag faktiskt inte reflekterat över, säger hon.

Om Wiveca Ström, som skrivit artikeln, har pratat med fler lärare på skolan har hon inte koll på.

– Jag vågar inte säga hur hon arbetade där, men den som har kommit till tals är ju rektorn. 

Och den nämnda rektorn, Martin Callermo, tycker att det är en tveksam publicering.

– Jag är förvånad över att artikeln ens skrevs med tanke på de källor man utgått ifrån och de intervjuer som gjorts med representanter från skolan och Hällebergsförsamlingen – där båda parter tydligt dementerar uppgifterna. Jag är också lite förvånad över kvalitén på journalistiken i artiklarna, säger han och utvecklar:

– Rubriksättningarna stämmer illa ihop med innehållet i artiklarna. Det står till exempel massiv kritik, och källorna är egentligen en namngiven och en anonym deltagare, det känns missvisande.

Tvekade aldrig på att publicera

Men Gunilla Håkansson håller inte med. I stället tycker hon att man pratat med tillräckligt många personer. Dessutom menar hon nu, några dagar efter att hela publiceringen släppts, att en till deltagare ställt upp som källa.

– Jag tycker att om tre elever upplever att de utsatts för religiöst tryck så kanske det är så att de har upplevt det. Därmed säger jag inte att alla elever har upplevt det, säger hon.

Bohusläningen publicerade en granskning av Ljungskile folkhögskola i tre delar som handlar om att religösa påtryckningar ska ha förekommit på skolan. Foto: Nikolaj Jalamaa

I artiklarna anklagar den avskedade läraren skolan för bland annat diskriminering och ett fallerande betygssystem, som han anser hanteras odemokratiskt. Martin Callermo kan inte uttala sig i detalj om personal- och deltagarärenden, men uppsägningen blev till slut en rättslig process som slutade med förlikning.

– Det är inte med lätthet som man avskedar en medarbetare enligt svensk arbetsrätts regelverk, så det fanns grund att det ledde dit det ledde, säger Martin Callermo.

Varit aktiv på Facebook

I diskussionstrådar på Facebook är läraren en av personerna som haft en aktiv roll. När hela granskningen publicerats valde han själv att lägga ut ett inlägg i gruppen “Detta händer i Ljungskile”. Förutom att länka till artikeln skrev han även att man kan kontakta honom om man har frågor gällande skolan, vilket som utomstående kan tolkas som att han har en egen agenda. Men det tror inte Gunilla Håkansson. 

– Det var ett par år sedan och han har “hunnit landa” i det. Det känns inte som han har någon vinning på det.

Hon tvekade aldrig att publicera.

– Vi visste innan att det skulle bli en stark reaktion på detta. Jag, nyhetschefen och den skrivande journalisten Wiveca Ström gick igenom innehållet noga. Då kände vi att eleverna fått lyfta sin version och rektorn fick svara på det.

Återigen trycker hon på citatet om tomaten i korgen och att Bohusläningen tog sitt ansvar genom publiceringen.

– Det är så jag resonerar, att vi måste gå in och stötta de svaga. Däremot ska vi inte tysta de andra eleverna, vilket vi faktiskt inte gjort då vi lyft att många är nöjda också.

Lyssna mer: Chefredaktören: ”Vi måste ha en balanserad bild”

Uppdatering: Den avskedade lärarens namn har tagits bort.

Sanna Sundberg
sanna.sundberg@edu.ljungskile.org

Tilda Johnsson
tilda.johnsson@edu.ljungskile.org