Ljungskile Nyheter

Boende på Sofiedal hoppas på gemenskap igen

Senast uppdaterad september 8, 2021 av Love Schiller Gunnarsson
Publicerad: september 8, 2021

Anita Gudén och Ulla-Britt Hast bor på Sofiedal. De saknar gemenskapen och aktiviteterna på boendet. Foto: Love Schiller

På onsdag är det möte på Sofiedals trygghetsboende i Ljungskile. På agendan ligger aktivitet- och trivselfrågor. De boende hoppas på nytt liv i lokalerna efter coronapandemin.

Ulla-Britt Hast är 76 år gammal och har bott på trygghetsboendet i fyra år. Hon trivs verkligen på Sofiedal. Men pandemin gjorde vardagen gråare. Aktiviteterna drogs in, tisdags- och söndagsbingon försvann. Grill- påsk, midsommar och julfester ställdes in. Hennes förhoppningar inför onsdagsmötet med HSB, föreningen Mötesplatsen Soffan och personalen på Sofiedal, är att få vetskap om hur det kommer att bli framgent.

– Jag hoppas att det kommer bli bättre än vad det har varit. Vi har en intresseförening som jag är medlem i och där hade vi bingo, och även filmvisningar, säger Ulla-Britt Hast. 

Hon berättar att boende på Sofiedal blev stillasittande när aktiviteterna försvann. Nu är hon nyfiken på vad Uddevalla kommun och HSB har att säga.

– Man vill ha reda på om det blir mer, liksom mer aktiviteter, annars så sitter man bara här. Det var bara en kort tid som vi har haft bingo här. Det ska bli väldigt intressant att höra.

– Sen ska HSB vara med, så får vi höra vad de säger och vad kommunen har att komma med. De är ju här för våran del, faktiskt, säger Ulla-Britt Hast. 

Pia Säkki, enhetschef på Sofiedal, berättar att det är Uddevalla kommun som ansvarar för aktiviteterna och att det är självkostnadspris som gäller på boendet.

– Alla aktiviteter på Sofiedal ska gå plus, minus, noll. Det finns ingen budget att ha aktiviteter, de som bor här har helt egna kontrakt, och bor i en egen lägenhet.

Hur ser det ut inför mötet på onsdag?

Vi hoppas att många kommer, det är för deras skulle vi ska hitta aktiviteter, några kanske tycker om att spela bridge, då får vi hitta fler som gillar det. Vi kan göra studiecirklar och vi har några som gillar att spela instrument så vi har ställt upp trummorna i det lilla rummet så att de kan öva.

– Mötesplatsen Soffan hade mycket bra underhållning innan pandemin och vi räknar med att vi ska komma dit igen. Den är lagd på is för tillfället, men är på gång igen.Vi hade ett möte veckan innan och då var de med. De kommer vara med på onsdag också, detta ska vi göra gemensamt.

Love Schiller
love.schiller.gunnarsson@edu.ljungskile.org