Ljungskile Nyheter

Biosuccé i landet – kommer på bio i Ljungskile

Senast uppdaterad oktober 16, 2023 av Felicia Gustavsson
Publicerad: oktober 16, 2023

Succéfilmen ”Tillsammans” är tillbaka, men denna gången 24 år senare. Foto: Felicia Gustavsson

Filmen ”Tillsammans” tog Sverige med storm när den kom för 24 år sedan, och nu är den tillbaka. Men med namnet ”Tillsammans 99”, och den visas på Ljungskile bio imorgon, tisdag.

Det välkända uttrycket ”Det är bättre att äta gröt tillsammans än fläskkotlett ensam”, kommer från just Tillsammans, som den frånskilde senioren Birger (Sten Ljunggren) sade. Han kommer att synas i den nya filmen, tillsammans med en rad bekanta ansikten, Gustaf Hammarsten, Shanti Roney, Anja Lundqvist, Olle Sarri, Jessica Liedberg, Lisa Lindgren, Cecilia Frode, Lars Frode och Henrik Lundström.

Kollektivet Tillsammans

Filmen handlar om ett kollektiv, som ser sig som en familj och de kallas ”Tillsammans”. Den första filmen utspelade sig under 1975, och den nya under året 1999. Men familjen har förändrats sedan dess, nu är de bara två kvar, Göran och Klasse. Ensamheten hos de växer och idén om en återträff föds. Filmen kommer handla om tillbakablickar, misstag de gjort, saknaden av varandra och vad har det egentligen blivit av dem, har de blivit kändisar eller dårar?

Prisbelönt regissör

Regissören Lukas Moodysson har bland annat hyllats för filmerna ”Fucking Åmål” och ”Lilja 4-ever”, och nu har han regisserat den sin andra ”Tillsammans-film”. Men även Film i Väst är med i produktionen, precis som de var för 24 år sedan.

– Tillsammans 99 ska bli världens sorgligaste komedi, sade Lukas Moodysson till Aftonbladet.

Premiär i Ljungskile

”Tillsammans” sågs av 849 000 biobesökare, och den senaste filmen hade premiär den 13:e oktober. Den har hittills fått bra recensioner och imorgon, tisdag klockan 19.00 kommer den att visas på Ljungskile bio.