Ljungskile Nyheter

Barn lär sig koda digitalt

Senast uppdaterad september 24, 2020 av Magnus Nilsson
Publicerad: september 22, 2020

Koda och programmera blir allt viktigare. Ni kan alla barn i årskurs 4-6 få möjligheten.
Foto: Linn Åsroth

Förståelsen för hur digitala tjänster och program fungerar har aldrig varit viktigare. Nu kan barn lära sig koda hemifrån av proffs, helt gratis.

Under nio tillfällen lär sig barn som går i årskurs 4-6 att programmera robotar, introduceras in i det digitala tänkandet och skapa digitala instrument. Detta är den ideella föreningen Kodcentrum som står bakom.

Tidigare har verksamheten främst kretsat kring kodstugorna där programmering och kodning lärs ut, men pågrund av den rådande pandemin blir kodstugorna digitala. Där barn kan sitta hemifrån och ta del av undervisningen. Undervisningen styrs av volontärer som är väl insatta i det digitala skapandet.

— Vi möter allt för många barn som tror att det digitala är något magiskt och att det bara händer, säger Disa Jernudd, generalsekreterare på Kodcentrum.

Hon säger att det inte går att undvika att påverkas av den digitala utvecklingen och genom barn får den förståelsen ökar deras delaktighet i samhället.

Men att dessa kodstugor blir digitala kan bli ett problem för de barn som saknar utrustning i hemmet, något som Kodcentrum löst med fysiska platser med anpassningar för den rådande pandemin.

— På flera platser har vi även möjlighet att erbjuda fysiska platser där man får tillgång till hjälp, enhet och uppkoppling, säger Disa Jernudd

Linn Åsroth
linn.asroth@edu.ljungskile.org