Ljungskile Nyheter

Årets kockfinalisten med erfarenheter från Ljungskile

Senast uppdaterad oktober 4, 2023 av Alva Nilsson
Publicerad: oktober 3, 2023

Montage med porträtt på Christian Siberg tävlande i Årets kock i kockkläder. Till höger bild på Sven och Elisabeth Björk som drev Mitt i prick framför en ytterdörr.
Christian Siberg, tävlande i Årets kock Foto: Samuel Unéus/Sven och Elisabeth Björk som drev Mitt i prick. Foto: William Berggren

Uddevallasonen Christian Siberg tävlar i mitten av oktober i finalen i Årets kock. Sin första praktik hade han på Mitt i prick i Ljungskile och paret Björk minns honom: “Det var en alla tiders kille”. 

Christian Siberg tävlar i finalen av Årets kock den 19:e oktober. Det är fjärde gången han tävlar i finalen, och den här gången har han tagit till en 3D-printer för att nå hela vägen. 

– Med den kan jag skriva ut mina egna formar. Serverar jag förslagsvis en hummer så kan jag servera den i formen av en hummer då jag kan designa mina egna formar, säger Christian Siberg till Bohusläningen.

Uppväxten på bohuslänskusten innebar även en kort period i Ljungskile. Några som minns honom mycket väl är Sune och Elisabeth Björk. De drev gallerian Mitt i prick i Ljungskile där Christian gjorde sin första praktik när han läste till kock på Agnebergsgymnasiet.   

– Han var duktig från allra första stund, och han är en väldigt fin kille. Han var alltid käck emot kunderna och man förstod att han var noggrann med att sköta sig. Det var en alla tiders kille, minns paret Björk. 

Det var genom sonen Jonas som familjen först kom i kontakt med Christian. Som ung spelade Christian fotboll i Uddevalla tillsammans med sonen Jonas. Så småningom skulle Christian däremot hitta intresset i matlagning efter att ha kommit i kontakt med en duktig kock på ett HVB-boende. 

Om drygt två veckor avgörs årets kock och såhär tror de om Christians chanser i finalen. 

– Vi hoppas ju att han vinner givetvis, och nog tycker vi väl att det ser ljust ut. Det är en väldigt seriös kille, säger de. 

William Berggren
LN@ljungskile.org