Ljungskile Nyheter logo

Ljungskile Nyheter, en lokal nyhetstidning av Journalistlinjen vid Ljungskile folkhögskola

Allt du vill veta om Nya Ljungskileskolan och Kulturens hus

Senast uppdaterad oktober 17, 2024 av Elin Lans
Publicerad: oktober 14, 2024

Arbetsskiss över Nya Ljungskileskolan. Till vänster i bild syns den skola som ska inhusera F-6, till höger i bild syns den skola som ska inhusera 7-9 med idrottshall. Illustration: Liljewalls arkitekter/Uddevalla kommun

Känner du till att det är en ny skola på gång i Ljungskile? Vet du med dig att du har koll på alla turer kring den? Då är den här artikeln ingenting för dig. Men om du känner att det har varit rörigt och att du inte riktigt fattar vad Kulturens hus har med det hela att göra så ska du läsa vidare. Här reder vi ut turerna kring hela denna evighetslånga historia. 

Det är ingen nyhet att Ljungskile växer, och med en växande befolkning kommer också behovet av fler skolplatser. 2016 insåg politikerna att Uddevalla kommun inom några år skulle stå inför stora utmaningar när det gäller att få plats med alla elever. Man beräknade att antalet grundskoleelever skulle öka med 1 400 under en tioårsperiod. Ljungskile, med sin befintliga låg- och mellanstadieskola – Ljungskileskolan – blev snabbt ett fokusområde. Skolplatserna skulle inte räcka till för att möta efterfrågan. Kommunens lösning? En stor om- och tillbyggnad av Ljungskileskolan, som skulle bli en av Sveriges största grundskolor. 

Planerna på en storskola väckte dock oro och motstånd i Ljungskile. Många föräldrar och lokala invånare ifrågasatte tanken med att skapa en så stor skola, då man ansåg att det skulle riskera elevernas välmående och säkerhet. En av de mest omdiskuterade aspekterna var nämligen att en allmän väg går rakt igenom det tänkta skolområdet, vilket skulle innebära att eleverna tvingades korsa vägen flera gånger om dagen – på väg till idrottshallen eller matsalen. Kritiken handlade också om den pedagogiska utmaningen att hantera en så stor skola, där risken för att eleverna skulle ”försvinna i mängden” upplevdes som stor.

Hemsö Fastighets AB intåg

För att få till bygget på ett snabbare och smidigare sätt ingick kommunen ett samarbete med fastighetsbolaget Hemsö Fastighets AB. Enligt avtalet skulle Hemsö köpa upp och riva den befintliga Ljungskileskolan, och sedan bygga den nya skolan. Efteråt skulle kommunen hyra lokalerna av Hemsö. Den här typen av avtal regleras i Lagen om offentlig upphandling, LOU. Upplägget ansågs vara dyrare än om kommunen hade gjort allt i egen regi, men man menade att fördelarna i form av snabbare genomförande vägde upp kostnaden.

Kulturens hus på den tiden som den fortfarande var en Folkskola. Foto: Okänd

Kulturens hus i stridens centrum

Samtidigt fanns en annan utmaning på skolområdet: Kulturens hus. Byggnaden, som hyrts ut på ett rivningskontrakt sedan 2001, låg på den plats där den nya skolans parkering var planerad. 2017 beslutade kommunen att riva Kulturens hus, vilket innebar att hyresgästerna sades upp och underhållet av byggnaden upphörde. Huset började snabbt förfalla, och frågan om rivningen blev en het potatis. Många lokala föreningar protesterade och framhöll att Kulturens hus spelade en viktig roll i samhället och borde bevaras. För dem symboliserade byggnaden en bit av Ljungskiles kulturhistoria och var en viktig mötesplats.

Kommunen stod dock fast vid sin plan att riva huset för att ge plats åt skolans parkering. Argumentet var att renovering av det gamla huset skulle bli för dyrt, och att det i längden skulle vara mer ekonomiskt försvarbart att anlägga en parkering och upplåta en annan lokal åt bygdens kulturförening.

Pandemiåren

Åren gick och världen drabbades av coronapandemin, vilket satte många projekt på paus. Men 2022 började protesterna återigen ta fart när bygget närmade sig. Aktionsgrupper och lokala invånare överklagade skolans omfattning och rivningen av Kulturens hus till förvaltningsdomstolen. Trots den lokala oppositionen och överklagandena fick kommunen klartecken att fortsätta projektet. 

Men hösten 2024 kom nästa vändning i denna utdragna process. Länsstyrelsen stoppade rivningen av Kulturens hus, efter att det framkommit att byggnaden trots allt hade kulturhistoriskt värde. Detta tvingade kommunen att istället planera en renovering av huset, som beräknas kosta omkring 15 miljoner kronor. Detta har skapat ytterligare huvudvärk för kommunen, eftersom parkeringen nu måste projekteras om.

Den nya Ljungskileskolan, med beräknad byggstart hösten 2025, är en av de största investeringarna Uddevalla kommun gjort på flera decennier. Med sin stora kapacitet ska skolan inte bara täcka dagens behov, utan även möta de kommande årens tillväxt i området. Hur kommunen kommer att hantera frågan om Kulturens hus parallellt återstår att se. Men en sak är säker –  Nya Ljungskileskolan och Kulturens hus har blivit en symbol för den svåra balansgången mellan utveckling av ett samhälle som möter den ökade populationens behov och bevarandet av samhällets historia och det som en gång har betytt något för många.

William Berggren
william.berggren@edu.ljungskile.org