Ljungskile Nyheter

3 500 nya cancerfall tros vara oupptäckta

Senast uppdaterad september 29, 2020 av Nenne Hagman
Publicerad: september 28, 2020

Kollage med Regionala Cancercentrums rapport om uppskjuten cancervård. Fotot på coronavirus kommer från Folkhälsomyndighetens presstjänst.

Ny rapport från landets Regionala Cancercentrum i Samverkan visar att omkring 3 500 cancerfall kan vara oupptäckta.

I år minskade antalet nyupptäckta fall av cancer med en åttondel mellan mars och augusti om man jämför med samma period förra året, enligt en rapport från Regionala Cancercentrum i Samverkan.

Att människor inte söker vård i samma utsträckning under pågående pandemi och att olika screening-verksamheter har fått pausa längre perioder – tros vara orsaken.

Rapporten bygger på underlag från 14 laboratorier runt om i landet med inriktning klinisk patologi/cytologi.

Vid Norra Älvsborgs Länssjukhus (NÄL) låg antalet provsvar under perioden december till och med februari – på plus 3,3 – avseende antal genomförda provsvar, jämfört med antalet året innan.

Men har hittills som mest under pandemin sjunkit till minus 18,2 i antal genomförda provsvar. Detta under perioden juni till och med augusti.

Siffrorna i studien visar även att antalet diagnostiserade cancerfall ökat i Sverige under sommaren och börjar närma sig mer normala nivåer igen.

­­– Det finns risk för överdödlighet framöver, på grund av de oupptäckta cancerfallen, säger cancersamordnare Hans Hägglund på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) till Sveriges Radio Ekot.

Han menar även att man nu bör diskutera om det var rätt beslut att pausa viss screening-verksamhet under perioden.

Syftet med studien är, enligt Regionala Cancercentrum i Samverkan, att följa Covid-19-pandemins inverkan på antalet nya diagnostiserade cancerfall.

Detta genom att jämföra antalet inrapporterade canceranmälningar under våren 2020 från patologilaboratorier som har elektronisk inrapportering med antalet canceranmälningar under motsvarande period 2019.

Nenne Hagman
nenne.hagman@edu.ljungskile.org