Ljungskile Nyheter

15 år sedan Peter försvann- fallet tas nu vidare

Senast uppdaterad oktober 13, 2023 av Alva Nilsson
Publicerad: oktober 13, 2023

Idag är det 15 år sedan Peter spårlöst försvann från sitt hem. Foto: Alva Nilsson

Den 13 oktober markerar 15 års saknad av den försvunna Ljungskilebon Peter. Nu tas fallet om hantverkarna Peter Larsson och Daniel Olsson vidare till gruppen för kalla fall i Göteborg.

Det har gått 15 år sedan tvåbarnspappan Peter Larsson försvann från sin villa i Ljungskile. Peter Larsson var vid tiden 41 år gammal och jobbade som hantverkare. I hans hus fanns vid försvinnandet mobil, dator och tiotusentals kronor i kontanter kvar. I garaget stod även hans bilar, en Audi och en Porsche. På ytterdörren fanns det brytmärken och Peter har nu i 15 år varit spårlöst försvunnen. 

Hotbilden mot honom

Peter Larssons firade sin 40-årsdag på en restaurang i Ljungskile. Mitt under firandet dyker en man upp som börjar gå mot Peter hastigt. Personen stoppades och bars ut ur lokalen av några vänner till Peter. Men trots att personen var borta satt skräcken i Peter kvar.

– Jag har aldrig sett någon vara så rädd i hela mitt liv. Han blev helt likblek, han var helt grå. Blicken var bara tom. Han var helt paralyserad. Han satt bara och skakade, berättar Peters syster Ann-Louise Larsson i en intervju med Göteborgs-Posten.

Innan händelsen på restaurangen blev Peters villa i Lyckorna beskjuten. Ingen kom till skada då familjen var iväg på skidsemester vid tillfället. 

Polisen har sedan försvinnandet vid flera tillfällen efterlyst tips. Bilden är en genrebild. Foto: Alva Nilsson.

Sammankopplat försvinnande

Två veckor före Peters försvinnande försvann även Daniel Olsson från sin bostad i Uddevalla. I ett tidigt skede misstänkte polisen att det fanns ett samband mellan männens försvinnanden och rubricerade det som misstänkta mord. Det finns flera likheter mellan de två försvunna männen, dels att de båda jobbade i byggbranschen och hade ekonomiska skulder. 

I januari 2009 hittades två grushögar i en övergiven tegelfabrik i Mellerud. Vid högarna fanns det kors, ett markerat med namnet Daniel. Men inget vidare fynd hittades efter genomsökning av de gravlikande högarna.

Fallet flyttas

Efter 15 år är det inte många nya uppgifter som kommit in. Fallet om Peter Larsson och Daniel Olsson flyttas därför nu från polisen i Fyrbodal till gruppen för kalla fall i Göteborg.

– Först när man gjort allt vad man kan kommer vi in i bilden. Det är otroligt svårt att hitta en försvunnen person som Peter om ingen hör av sig eller att vi av slump hittar något nytt, säger Anders Eriksson, chef över gruppen för kalla fall i region väst.

Arbetet i gruppen för kalla fall skiljer sig från polisen i Fyrbodal genom att de bevakar fallet och testar återigen bevismaterial i takt med att tekniken utvecklas. 

För att komma vidare hoppas gruppen för kalla fall hitta männen, då det annars är svårt att utreda brottet vidare.

–Det är väldigt svårt att jobba med mord där man inte har hittat offren. Man måste i princip hitta offren för att komma vidare. När vi väl tar över ärendet gör vi förnyande eller kompletterande undersökningar av främst biologiska spår som DNA, kläder eller fingeravtryck. Men vi kommer också åter att kolla på  digitala spår eftersom det rör sig om så sent som 2008, säger Anders Eriksson.

Polisen är fortsatt intresserade av att få in tips om båda fallen. 

–Om någon har gjort iakttagelser eller fått information på annat sätt får de gärna höra av sig till oss på kalla fall, säger Anders Eriksson.

Alva Nilsson
alva.nilsson@edu.ljunsgkile.org