Bildspel: besök i tomteverkstaden

Steg sju

Bild 7 av 7

Tomteskaran görs i nio olika storlekar. Foto: Johan Erkki

När det lackar mot jul förvandlas Åke Anderssons snickeri till en tomteverkstad. Strax utanför Ljungskile börjar jultomten sin resa, från träblock till högtidsdekoration i hemmen.

Det är inte bara tomten som har fullt upp i december. Även hans hantlangare får stå i. Åke Andersson har ärvt faderskapet till Ljungskiletomten, som har sina anor från 1959.
– När jag gick i skolan praktiserade jag och fick såga tomtar. Då visste jag inte att jag skulle ta över tillverkningen en dag, säger Åke Andersson.

Under praktiken fick Åke Andersson lära sig allt om trätomtar av Axel Emanuelsson, upphovsman till Ljungskiles egen tomte i trä. I dag träffas arvingen och den 97-årige upphovsmannen någon gång per år. De senaste fem vintrarna har Åke Andersson snöat in sig på tomtar.
– Axel tycker att det är roligt att tomtarna lever vidare. Tomtetillverkningen låg nere i några år. Då var det många som var på mig och tyckte det vore synd om tomten försvann. Men nu är den vid liv igen, säger Åke Andersson.

På snickeriet i Resteröd mullrar maskinerna mer än närliggande E6. Alla 500 tomtar tillverkas för hand. Bandsågen lämnar en stark trädoft när tomtens konturer tar skepnad. På björkträt är mallen uppmålad. Några planer på att lämna designen finns inte.
– Det är efter gamla modeller och mallar som vi använder. Det vill jag inte ändra på. Jag vill bevara ursprungsmodellen, säger Åke Andersson.

Åke Andersson tror att Ljungskiletomten är ortens motsvarighet på dalahästen.
– Jag har sett bilder från butiker med Ljungskiletomten och dalahästen på samma bild. Det är kul att tomten placerar Ljungskile på kartan, säger han.

Tillverkningen sker inte året om, även om Åke Andersson medger att ett tidigare startdatum för att undvika julstressen vore på sin plats.
– Egentligen skulle vi ligga på lite mer på sommaren. Men det säger vi varje år. Det blir mest på höstkanten. Vi hinner inte riktigt med och det är mycket annat som ska göras inför jul, säger han.

Kollegan Lennart Snabb visar att arbetet inte är helt riskfritt. Hans händer vittnar om att trä kan vara besvärligt att arbeta med.
– Lite blodvite om dagen får det vara. Man stöter i något och får lite småsår, men det hör till, säger Lennart Snabb som ska ta tag i tomtemålningen.

Produktionslinjen är inte helt olik tomteverkstaden på Kalle Ankas jul som går i ett hisnande tempo för att hinna med till julafton.
– Det är den rutiga färgen som saknas. Annars är det väldigt likt, säger Åke Andersson och skrattar.

Johan Erkki
johan.erkki.lju@folkbildning.net

Dela