Fyrkantiga ögon då – uppkopplad i dag

pontus

KRÖNIKA: Pontus Johansson kring den förändrade attityden till att vara uppkopplad

Sociala medier har förändrat människors liv. Ingen av oss har kunnat undgå det. Att i dag försöka föreställa sig ett liv utan Facebook eller dylika kanaler blir bara svårare. Helt enkelt därför att det används av nästan alla – hela tiden.

För mig har detta beroende av ständig uppkoppling märkts lite över allt. När jag och min familj sitter i soffan för att kolla på teve, så är det alltid någon av oss som har större fokus på mobilen. Om jag sitter och läser en bok avbryts jag av ett pling i mobilen, och börjar surfa runt.

Detta är egentligen inget konstigt i dag.

Samtidigt kommer jag att tänka på när jag var liten. Då spelade jag mycket datorspel. Personer i min närhet såg på det som ett problem. Själv gjorde jag inte det. Det var ju kul. Ofta fick jag kommentarer som ”Gå ut och lek annars får du fyrkantiga ögon” eller något i stil med ”Sitter du för länge med det där. Kommer du att fastna.” Det kanske låter skämtsamt, men det var med oro och allvar. Några av mina vänner fick något som kallades ”skärmtid”, på en till två timmar per dag.

I dag har vi alla fyrkantiga ögon. Inte bara de traditionella datanördarna. Människor har med sig skärmen över allt. Mantrat lyder att uppkoppling är viktigt. Vi är till och med uppkopplade i sängen och toaletten, så viktigt har det blivit. Uppkopplingen är en kär följeslagare, som vi inte vill vara utan. Inte kan vara utan. Att snyggt och diskret multitaska med att checka Facebook-vines, kolla när andra har roligt på Snapchat eller bekräfta den senaste selfien på Instagram med ett hjärta, i vardagen är viktigt.

Men fram för allt: Det är roligt.

Däremot mitt datorspel. Det var inte roligt. Det var trams. Det var farligt.

 

Dela