Stoltheten dödar debatten

niklas

KRÖNIKA: Niklas Svensson reflekterar över ett debattklimat där ens egna åsikter är huggna i sten.

Året är 2018 och den sista partiledardebatten under mandatperioden är precis avslutad. SVT är först att intervjua statsminister Stefan Löfven.
SVT: ”Hur tycker du att det gick?”
Löfven: ”Aeh det gick skit. Det var en tung dag på jobbet. Batra och gänget käkade upp mig totalt.”

Kan ni se scenariot framför er? Inte? Nej, självklart vore det absurt. Löfven skulle aldrig uttrycka sig så. Men framför allt är det inte så en debatt fungerar. Har man en åsikt går man i döden för den. Oavsett vad din motståndare kontrar med. En debatt går inte att förlora. Det är ju din åsikt det handlar om.

Vi leker i stället med tanken att folkpartiets partiledare Jan Björklund propagerar för betyg på dagisnivå.
”Käbbel.”, konstaterar Stefan Löfven.
Björklund lyssnar inte. Hans åsikt är ju redan framförd. Dessutom är Löfven Sosse. Bah.

Löfven går vidare i debatten och föreslår att samtliga medlemmar på fackförbundet IF Metall borde ha tillgång till gratis glass. Anna Kinberg-Batra kliver in och ifrågasätter tanken. Dessvärre har Löfven slutat lyssna, han har satt på sig hörlurarna och rattat in det senaste avsnittet av P3-dokumentär. Batra går inte att ta på allvar ändå. En borgarbracka som hatar lantisar. Äeh.

Så där fungerar det förstås inte heller. Men det är skrämmande nog att det är svårt att avgöra vilket scenario som är troligast.

På sociala medier råder samma klimat. Artisten Zara Larsson skriver en krönika på klickfabriken Nyheter 24 och helt plötsligt har SM i ordbajs gått av stapeln. Live på Facebooks kommentatorsfält. Vinner gör den som står på sig. Eller den som är bäst på att använda caps lock. Förlorar gör den som föredrar att väga in andras åsikter först. Hen skulle ju nämligen aldrig ge sig in i debatten.

Problemet finns även på våra idrottsarenor. Ta avstånd från dina motståndare, både på och utanför planen. Och ta absolut inte in intryck från din största rival. Risken är att du lär dig något. Kanske ett bättre passningsspel – eller ett bättre försvar? Äsch, det är Bajen vi snackar om, inte kan de vara bättre än oss?

Jag antyder inte att vi ska börja stryka varandra medhårs. Men våga kosta på dig en lättare klapp. Ta ett glas vatten. Svälj stoltheten. Det går inte alltid att ha rätt.

Niklas Svensson

Dela