Ett snedsteg – och häxjakten inleds

eric

KRÖNIKA: Misstag kommer man inte undan. Ett snedsteg kostar dig idag mer än någonsin tidigare. Allmänheten är skoningslöst och tvekar inte en sekund innan man fråntas alla tidigare framgångar.

Jag var på resa genom Skottland. Jag skulle sova en natt hemma hos en skotte som drev ett litet bed and breakfast. Vi bestämde att han skulle plocka upp mig på flygplatsen. Vi småpratade lite i bilen och han berättade om sakerna vi såg utanför bilfönstren.
– Den bron vi kör över, den har jag byggt. Men kallar de mig för Ian brobyggaren för de?
Det var med en irriterad underton. Vi körde vidare.
– Ser du skolan där? Jag var med och byggde den, kallar de mig för Ian skolbyggaren för de?
Stämningen i bilen blev dålig. Jag visste inte vad jag skulle svara. Vi kom fram till hans lilla B&B som var en mysig liten stuga. Han tittade på mig och jag såg att han var rasande.
– Jag driver ett framgångsrikt bed and breakfast, kallar de mig för Ian B&B-ägaren för det? NEJ!
Men så sätter man på ett får…

Helt ärligt har jag aldrig varit i Skottland, men när jag hörde denna historien började jag fundera. Det spelar ingen roll hur mycket gott man gör för ett ”litet” snedsteg definierar en för all framtid. Det finns flera exempel på detta. Det tidigare fotbollslandet numero uno, Brasilien, kanske aldrig mer blir det samma efter 1-7 förlusten mot Tyskland i VM 2014. De bragder, framgångar och segrar landet ackumulerat under decennier, bortglömde på bara några minuter.

Rikard Palm känner ni till honom? Nyhetsuppläsaren som hade lite problem med uttalet på Pennelope Cruze. Penélope Crusoe? Penelope Cruz skall det vara. Ett misstag som han kommer få betala för resten av sitt liv. Är det rimligt?

Den tidigare barnprogramledaren ,Ola Lindholm, som 2011 blev ”koks-Ola” med hela svenska folket. Då dömdes han för narkotikabrott mot sitt förnekande. Han blev då uthängd i media och förlorade sitt jobb som chefsredaktör för Kamratposten. SVT stoppade också inspelningen av programmet Wild kids. Skall verkligen lite vitt under näsan sätta käppar i hjulen för Ola?

Ja, det ska det. Men detta ständiga hyckleri gör mig mörkrädd. Mikael Persbrandt, Tommy Körberg och Plura, tre giganter inom underhållnings branschen. Tre män som blivit dömda för samma brott. Men detta har inte skadat dom, utan snarare bidragit till en uppbyggnad av myten om de som stjärnskott på den svenska kändishimlen. Något som vi har media att tacka för. Så för att vara säker på att ens anseende skall förbli intakt finns det ,tyvärr, bara en sak man kan göra. Se till att ha Malou von Sivers nummer på speed dial och boka tid för en snyfthistoria på bästa sändningstid.

Dela