Hemmakockens ständiga déjà vu

Krönika: Dags att höja nivån i dagens matlagnings-tv, tycker Nadia Tahir. 

”Ett litet tips är att rulla chilin mellan handflatorna på det här sättet. Sedan kan man skära av toppen – och nu ska ni få se på tricket – hälla ut kärnorna. Smart, va?”

I åratal har vi lyssnat, tittat och inspirerats. Tipsen har haglat tätare än kön till Elgiganten på annandagen, och konceptet matlagnings-tv är fortfarande hett. Mästerkockarna avlöser varandra i rask takt och kokböcker befinner sig i försäljningstoppen i vanlig ordning. Middagstips på morgonen gör oss medvetna om att att det är fisk vi ska äta i kväll; och glöm inte att en trasa under skärbrädan gör att den håller sig på plats.

Jag är en av de många lättpåverkade tv-älskare som googlar Leila Lindholms recept samtidigt som jag ser henne ringla smält choklad över Nutella-cupcakes. Jag vet, efter tjugofem avsnitt av Hela Sverige bakar, vad begrepp som ”kalljäsning” och ”sifon” innebär. Jag är inte särskilt bra på att laga mat eller baka – men jag snappar upp det jag ser.

Men jag kan väl inte vara den enda? Det kan väl inte bara vara jag som frångått grundnivån efter alla dessa år av instruktiv mat-tv? Gemene man kan väl, efter all denna buljongdoftande utbildning, slänga ihop en schysst asiatisk biffsallad eller göra en vanlig tartarsås?

Tydligen inte. Trots femtioelva program med Jamie Olivers salivskvätta tomatpasta får jag fortfarande tips om att servera på en skärbräda för en mer rustik upplevelse, och att inlagd vitlök går att hitta i välsorterade matbutiker. Trots tvåhundra säsonger av allt med Gordon Ramsey delar han, denna proffskock, fortfarande med sig av rådet att behålla skinnet på kycklingen när man helsteker den i ugnen.

Det räcker nu. När ska tv-bolagen, kockarna, industrin, FOLKET enas om att det är dags att höja ribban? När har vi sett vår sista tv-kock frenetiskt banka kärnorna ur ett halverat granatäpple med en matsked?

Jag väntar med spänning. Tills vidare står tv:n på i periferin.

”När ni nu försöker er på den här grytan där hemma – glöm för all del inte att ta ur lagerbladen innan ni äter. Det är inte så kul att få ett sånt i munnen!”

Dela