Abdulahi Hussein tog emot Antigonepriset

– Jag levde ett lyxliv och hade allt jag behövde, men att leva med skuldkänslorna var omöjligt för mig.
Det sade Abdulahi Hussein när Ljungskile folkhögskola för sjunde gången delade ut Antigonepriset den 7 april 2014.

Fyra Antigonepristagare

Fyra Antigonepristagare var samlade vid måndagens prisutdelning: Anders Dejke (2009), Abdulahi Hussein (2014) samt Ann-Margret Mossberg och Lisbeth Richter Pedersén (2013).
Foto: Stefan Johansson

Skolans aula, Grundtvigsalen, fylldes av applåder när Abdulahi Hussein klev in denna måndagsmorgon för att ta emot skolans civilkuragepris. De flesta kände nog till huvuddragen i Abdulahis historia redan innan, men riktigt drabbande blev det efter att publiken hade fått se dokumentären Diktaturens fångar.

Abdulahi Hussein var en av de närmaste medarbetarna till presidenten i den etiopiska delstaten Ogaden. Där ansvarade han bland annat för den lokala tv-kanalen. Men mycket snart insåg han att allt inte stod rätt till. Oskyldiga människor misshandlades och mördades, hela byar utplånades i massakrer, journaslister fängslades – och delstatspresidenten, Abdulahis barndomsvän som gett honom jobbet, låg bakom det mesta.

– Jag ville hoppa av, men det var omöjligt. Om du har en så hög position och vill sluta så vågar de inte släppa iväg dig, berättade han. Du vet för mycket.

Istället började han planera sin flykt. Samtidigt samlade han på sig mängder av filmklipp som visade regimens övergrepp. Av en slump sammanföll detta med att de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson greps när de olagligt tog sig in i landet för att berätta om terrorn i Ogaden.

Filmerna som Abdulahi fick med sig när han slutligen flydde 2012 ligger till grund för filmen  Diktaturens fångar. Filmen visar en despotisk president som gärna poserar i propagandafilmer där han framstår som en folkets välgörare, som pumpar friskt vatten ur brunnar åt folket. Den visar också de fejkade filmer som skulle utmåla Martin och Johan som terrorister.

Verkligheten i Ogaden kommer tätt in på skinnet, när Abdulahi Hussein först skymtar fram i flera av filmens scener, filmande delstatspresidenten, och därefter livs levande berättar om situationen i Ogaden, samvetskvalen och flykten.

– Den här dagen betyder mycket för mig, sade han apropå prisutdelningen. Det är viktigt att få sådant här stöd när man har riskerat allt.

Priset var en triptyk med tre tavlor av Alinde Thorén, Ilona Zaytoun och Lovisa Schagerholm, studerande på skolan. Dessutom får Hussein 2.456 kronor, en krona för varje år som gått sedan Sofokles drama Antigone hade premiär.

Efter prisceremonin träffade Abdulahi studerande i mindre grupper där han svarade på deras frågor.

Stefan Johansson
stefan.johansson.lju@folkbildning.net

Dela