Abdulahi Hussein får Antigonepriset

LJUNGSKILE: Abdulahi Hussein får folkhögskolans pris för civilkurage, Antigonepriset. Måndagen den 7 april tar han emot priset vid en ceremoni där även filmen Diktaturens fångar visas.

Abdullahi Hussein. Foto: Stefan Bohlin, Laika Film och Television

Abdulahi Hussein, 2014 års mottagare av Antigonepriset. Foto: Stefan Bohlin, Laika Film och Television

Abdulahi Hussein arbetade för den etiopiska provinsen Ogadens tv-kanal och var rådgivare till president Abdi Muhamud Omar. När Hussein fick klart för sig vilka övergrepp som skedde i regimens namn samlade han på sig mängder med filmmaterial som han sedan smugglade ut ur landet. Idag lever han som politisk flykting i Sverige.

Juryn motiverar sitt val med att Abdulahi Hussein har satt principen om demokrati och yttrandefrihet framför sin egen säkerhet och bekvämlighet. Tack vare honom har vi alla fått en tydligare bild av vad som hände de svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye. Filmen Diktaturens fångar har också visat en hel värld vad som pågår i Ogaden.

”Att välja och gå den väg man tror på, risker och förluster till trots, visar på stort civilkurage. Abdulahi Husseins mod är också en uppmaning till oss andra att följa vår inre moraliska kompass”, skriver juryn.

Priset är ett konstverk skapat av studerande vid folkhögskolan. Pristagaren får också ett symboliskt penningpris: en krona för varje år som gått sedan Sofokles drama Antigone (efter vilket priset är döpt) hade premiär. I år innebär det 2.456 kronor.

Prisutdelningen sker vid en ceremoni med skolans elever samlade. Då visas även filmen Diktaturens fångar. Ceremonin är öppen för allmänheten och startar klockan 10.30. Fri entré.

Stefan Johansson
stefan.johansson.lju@folkbildning.net

Dela