Höjda röster mot hatbrott

 Eva Jansson och Susanne Hägglund är två av föreläsarna som kommer delta under dagen.  Bild: Alexander Gustafsson

Den 12 oktober kommer temadagen No hateUv äga rum på Bohusläns museum i Uddevalla. En högljudd tillställning om allas lika värde där det kommer hållas en ljudlig minut för att höja rösten mot hatbrott.

På Trafalgar Square i London år 2009 blev Ian Baynham mördad på grund av att han var homosexuell. Senare dömdes två personer för brottet Det är nu tio år sedan och detta uppmärksammas på Bohusläns museum med tillställningen No hate Uddevalla som förkortats till No hateUv. Arrangörer är Vuxenskolan Väst, Svenska kyrkan, Uddevalla kommun och Pop (Power of pink).

Två personer som kommer medverka under kvällen är föreläsarna Eva Jansson och Susanne Hägglund. De är båda där eftersom de tycker att det är viktigt att ifrågasätta vad allmänheten ser som ”normalt”.

– Alla är normala enligt sina egna förutsättningar, det spelar ingen roll vem du är. Många ser en person med en funktionsvariation och får genast förutfattade meningar om dem och ignorerar dem. Men om man bara tar sig tid att prata med dem märker man att de är lika normala som vem som helst, säger Eva Jansson.

Detta är något som Susanne Hägglund håller med om. Hon är själv transsexuell och har fått utstå trakasserier för det. Hon menar att trots att det pratas mer öppet om sexuell läggning idag än någonsin, så snärjs snaran åt i vissa kretsar.

– Det har märkts ganska tydligt de senaste åren, det finns vissa kretsar som växer oroväckande fort som är väldigt mycket emot att låta folk vara de de är, säger hon.

Catarina Svensson Brodén är en av initiativtagarna till evenemanget och trycker på hur viktigt det är att öka medvetenheten om hatbrott. Något som alla tre överensstämmer om är att hatbrott inte ska tystas ner. Därför kommer det under dagen hållas en ljudlig minut för alla som utsatts för hatbrott.

– Vi måste bryta tystnaden och visa folk att vi inte tolererar att man hatar andra på grund av etnicitet, nationalitet, funktionsvariation, kön, religion eller sexuell tillhörighet, säger Catarina Svensson Brodén.

Alexander Gustafsson
alexander.jl18@edu.ljungskile.org

Dela