Ett nytt mysterium att lösa

En uppskattad föreläsning med många intresserade besökare. Bild: Belmin Nuhic

På årets Bokmässa var duon bakom LasseMajas Detektivbyrå, författaren Martin Widmark och illustratören Helena Willis på plats. De pratade om sin senaste bok Filmmysteriet som nyligen har släppts.

Boken handlar om regissören Omar Rauk som kommer till Valleby och ska spela in en film som heter Ett brustet hjärta. ­Regissören vill ha en lokal skådespelare. Han anordnar en audition där några Vallebybor söker rollen. Regissören är väldigt otrevlig mot de sökande och säger att den ena är för gammal, den andra är för tjock och den tredje härmar han och säger att han inte talade rent.

Martin Widmark fick inspiration från ­Idoljuyn på tv. 

– De är elaka mot de sökande, säger han till Ljungskile Nyheter.

Filmmysteriet är den 29:e boken i ordningen som Martin Widmark och Helena Willis släpper tillsammans.

Under Bokmässan

På Bokmässan hör man surret från besökare som passerar och som just har satt sig framför scenen. De få bänkarna som fanns blev snabbt upptagna. Efter lunchtid var det dags för Martin Widmark och Helena Willis att gå upp på scenen Pomona i Bonniers Monter och moderator var Ulrika Caperius.

Hon började med att fråga hur många brott som kan begås i staden Valleby, som är platsen för mysterierna. 

– Det ska ni fråga Lasse och Maja. Jag skriver bara och berättar vad de har gjort och sagt medan Helena Willis illustrerar vad de har sett, säger Martin Widmark.

En ny byggnad

Han påpekar att kartan i böckerna har en viktigt funktion och att bilderna innehåller mycket information.

– När vi skriver kollar vi mycket på kartan för att se så att det stämmer mellan platserna, säger Helena Willis.

Martin Widmark frågade publiken om de hade upptäckt en ny byggnad. Det finns nämligen en bokhandel som ligger nere i hörnet av staden. Den heter Wallgrens bokhandel och det är Agneta Wallgren som jobbar där.

– Agneta Wallgren var vår redaktör som gått i pension på riktigt och när man gått i pension efter 20 år med LasseMaja får man flytta till Valleby, säger Widmark.

Varje LasseMaja-bok börjar med kartan över staden, sedan får man se ett person­galleri där man får träffa några nya och ­gamla karaktärer.

En ny karaktär är just Omar Rauk som är regissör. Men det finns fler, som Sussie ­Enderson som är kameraman och Keve ­coster som är huvudstjärnskådespelaren samt motspelare Magdalena Rosenträdgård. 

– Något som de alla har gemensamt är intresset av film och alla har ett förhållande till vaseline, säger Martin Widmark.

Just vaseline är något som har en viktig betydande roll i boken.

Polismästaren är den som får rollen i bokens film. För att känna in sig i rollen blir han inlåst i en bur för att få kontakt med sina känslor. Under samma natt som stadens enda polis sitter i en bur begås ett inbrott i optikerbutiken.

Efter panelsamtalet blev det signering och besökarna ställde sig i en lång kö för att få en autograf, ta en bild och prata med Martin Widmark och Helena Willis. På Bokmässan fick besökarna en specialstämpel i sin bok.

– Det känns underbart efter bok­släppet, säger Martin Widmark till Ljungskile ­Nyheter.

Ljungskile Nyheter har varit i kontakt med presstalespersonen för Idol. ”Det är svårt för dem att ge en kommentar då de inte har läst boken” skriver  Tanja Tabrizian i ett mejl.

Elin Johansson
Elin.jl18@edu.ljungskile.org

Dela