Nu krävs det tillstånd för att tigga i Munkedal

Christoffer Wallin, gruppledare för SD i Munkedal kommun och Jenny Jansson, ordförande för S i Munkedal kommun.
Pressbild: Sverigedemokraterna / Pressbild: Socialdemokraterna

På måndagen klubbades Kristdemokraternas motion om tiggeritillstånd igenom i Munkedals kommunfullmäktige med röstsiffrorna 18-16. Sverigedemokraterna driver frågan om ett nationellt tiggeriförbud – och röstade för förslaget. Samtidigt är oppositionspartiet Socialdemokraterna kritiska till beslutet.

– Ska du sitta och tigga så är det bra med ett tillstånd. Dels för att komma undan brottsligheten som en del av tiggeriet ligger bakom. Sedan är det bra att söka tillstånd så att vi vet vilka det är som sitter och tigger, säger Christoffer Wallin, gruppledare för SD i Munkedal kommun.

Eskilstuna, som var först i Sverige med att införa tillstånd för att tigga, hade svårt att nå ut med information till den som tigger, rapporterade Sveriges Radio. I Munkedal är det kommunförvaltningens uppgift att bistå med information. Christoffer Wallin säger att de kommer att uppdatera sin hemsida med information.

På riksplanet driver SD, precis som i Munkedal, frågan om ett nationellt tiggeriförbud. Men Christoffer Wallin menar att ett tiggeritillstånd är bättre.

– Egentligen så är ju tillståndet bättre, att man får information om vilka som sitter. Men ett förbud är ju ett förbud och det (tiggeriet) skapar ju osäkerhet på gator och torg, säger Christoffer Wallin.

Socialdemokraterna röstade emot förslaget igår och Jenny Jansson, ordförande för S i Munkedal, har svårt att se några fördelar med det.

– Vi vet inte vad det ska leda till och vi tycker inte man ska göra det krångligare för redan utsatta människor, säger hon.

Jenny Jansson tror inte att tillståndskravet kommer att ha effekt på den organiserade brottsligheten som KD säger sig vilja bekämpa med förslaget.

– Jag tror knappast att de som ägnar sig åt organiserad brottslighet bryr sig om att söka tillstånd, säger Jenny Jansson.

Karl Meyer
karl.jl18@edu.ljungskile.org

Dela