Klimatprotest i Uddevalla

Anna Björk vill engagera fler människor i miljöfrågor. Bild: Sarah Holmqvist

På fredag arrangerar Studiefrämjandet och Naturskyddsföreningen en klimatstrejk på Kungstorget i Uddevalla. 

– Vi vill att fler ska få upp ögonen för miljöfrågan, säger Anna Björk, initiativtagare bakom klimatstrejken.  

Under våren 2018 höll Anna Björk i en studiecirkel där miljöfrågor diskuterades. I studiecirkeln deltog åtta personer. Det var också där som idén att arrangera en klimatstrejk i Uddevalla föddes.

– Personerna i studiecirkeln var väldigt engagerade och det fanns planer på att starta något evenemang redan då. Men det blev inget då utan det har dröjt fram till nu, säger Anna Björk.

Greta Thunberg har varit en stor motivation för Anna Björk som under en lång tid varit intresserad för miljöfrågor. Hon är glad över att evenemanget blir av efter över ett års planering.

– Studiefrämjandet och naturskyddsföreningen har varit ett stort stöd och även de personerna som var med i min studiecirkel har varit väldigt engagerade, säger hon.

Anna Björk hoppas att det blir ett bra gensvar från människorna som deltar på klimatstrejken. Men samtidigt vill hon inte ha för höga förhoppningar inför evenemanget.

– Vi hoppas såklart på att vi får bra respons men generellt sett är vi svenskar väldigt medvetna men samtidigt inte speciellt miljövänliga, säger hon. 

Marcus Eriksson
marcus.jl18@edu.ljungskile.org

Klimatstrejk Uddevalla
Var: Vid statyn på Kungstorget i Uddevalla
När: På fredag eftermiddag
Arrangörer: Studiefrämjandet Uddevalla Norra Bohuslän och Uddevalla Naturskyddsförening

Dela