Rödgrön budget med liberala inslag

Finansminister Magdalena Andersson. Pressbild: Regeringen

POLITISK KOMMENTAR: På onsdagen presenterades regeringens förslag till höstbudgeten med satsningar på 1000 miljarder kronor. En del var känt sedan innan – som Robin Hood-skatten och sänkt skatt för pensionärer – men en handfull nyheter presenterades av den socialdemokratiska finansministern Magdalena Andersson.

Hela budgeten uppgår till 1000 miljarder och det är först nu som man kan se budgeten i sin helhet. Tidigare presenterade satsningar på exempelvis sänkt skatt för pensionärer och en grön skatteväxling har inte kunnat ses i sitt fulla ljus – det handlar om prioriteringar – Det är först nu man kan se hur regeringen har prioriterat och vilka satsningar som uteblir

Regeringen är beroende av Centerpartiet och Liberalernas stöd (och Vänsterpartiet även fast deras förslag inte alls tas i lika stort beaktande som under förra mandatperioden) och det syns i budgeten – inte minst genom en slopad värnskatt. Att avskaffa tilläggskatten, på fem procentenheter, för höginkomsttagare har länge varit en av Liberalernas käpphästar. Den kallas just värnskatten för att den användes till att finansiera försvaret och är även den största utgiftsposten i budgeten. För att täcka upp den luckan vill regeringen införa en bankskatt som ska ge fem miljarder mer till försvaret per år fram till 2022.

Nyheter i budgeten

Något som har debatterats friskt den senaste tiden är hpv-vaccin till pojkar. Tidigare har flickor fått det cancerförebyggande vaccinet och nu satsar regeringen på att även pojkar ska vaccineras från och med nästa höst.

Även miljöpartiet har satt sin prägel med en grön skattesänkning och förslaget om utvecklingstid, en ny version av det gamla friåret – förslaget innebär konkret att man kan få ledigt från jobb för att utbilda sig eller starta eget, och samtidigt få ersättning motsvarande a-kassa. Kommuner med socioekonomiska utmaningar, som exempelvis tagit emot många flyktingar, ska även få ta del av en särskild pott på en halv miljard kronor.

Självklart kommer det kritik från oppositionen, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson kallar regeringen för tondöv och skräder inte orden när hon kritiserar höstbudgeten. Hon menar att den på sikt hotar hela Sveriges samhällskontrakt. Miljöpartiets förslag om utvecklingstid, som partiet är ganska ensamma att ömma för, har länge varit en slagpåse i debatten och även Svantesson kritiserar att satsningen är större än anslaget till polisen.

Långt ifrån klassisk S-politik

Magdalena Andersson presenterar inte direkt en klassisk socialdemokratisk budget. Mycket av innehållet är långt ifrån var Socialdemokraterna står rent ideologiskt. Och det är verkligen ett dilemma och en svår balansgång för henne att stå för den här budgetens innehåll fullt ut. Magdalena Andersson har nästan ursäktat sig över delar av budgeten. Hon menar att det inte skulle sett ut så här om Socialdemokraterna inte behövt gå Centerpartiet och Liberalerna till mötes. Magdalena Andersson säger till och med själv att budgeten kommer att öka klyftorna. Frågan är hur hon – och även hela det socialdemokratiska partiet –  ska behålla sin trovärdighet i och med den här budgeten som på flera sätt går tvärt emot det partiet stått för historiskt. Man gjorde så här för att få fortsätta regera, nästa val får vi se om det var värt det. 

Karl Meyer
karl.jl18@edu.ljungskile.org

Dela