Ljungskilebo utsatt för båtmotorstöld

Det är just nu högsäsong för båtmotorstölder.

Janne Axelsson har sedan 2017 haft sin båt i Ljungskile småbåtshamn. Men under delar av sommaren har den legat vid en båtplats på Tjörn. Det var också där tjuvarna slog till under en kväll i början av september.

Tjuvarna fick med sig en stor mängd föremål från stölden. Motorn, hela instrumentpanelen, gps-utrustning samt fiskeutrustning för drygt 40 000 kronor. Dessutom andra grejer som batterier, tankar och flytvästar. Polisen har dock återfunnit mycket av stöldgodset och just nu sitter det två personer häktade misstänkta för stölden. 

– Det kom två bilar körande från Tjörn. Den ena lyckades de stoppa med två personer i medan den andra slank igenom. Men det fattas delar av stöldgodset så de måste ha fördelat grejerna mellan bilarna, säger Janne Axelsson. 

Janne Axelsson är nöjd över hur snabbt polisen arbetat med fallet och att mycket av stöldgodset är återfunnet. Men han är bekymrad över vilka konsekvenser det har fått för honom.

– Det tragiska är att jag inte har hunnit att försäkra båten sedan jag köpte den för två år sedan. Så nu blir det ju kostnader på runt 100 000 kronor, säger han. 

Janne Axelsson hade under under en tid sparat ihop pengar för att kunna köpa båten.

Som Ljungskile Nyheter rapporterade om under förra veckan är det nu högsäsong för just båtmotorstölder. Alf Gillberg, ordförande för Ljungskile båtklubb berättade då om hur klubben arbetar för att hålla tjuvarna på avstånd och hur bra det har fungerat. Janne Axelsson har varit medlem i båtklubben över två år och har under den tiden aldrig stött på några problem.

– Jag tycker att det är ett bra system där. Numera kan man digitalt boka vilka nätter man kan gå. Då går man mellan 22 till 06 och alla medlemmar ställer upp för varandra och det har uppenbarligen gett effekt, säger Janne Axelsson.

Text och bild: Marcus Eriksson
marcus.jl18@edu.ljungskile.org

Dela