Kvinnokonst utanför ramarna

Konstnären Anna Fors använder sig av karaktären Majbritt i många av sina verk.
Bild: Frida Andersson

Just nu pågår en utställning i biblioteket på Ljungskile folkhögskola. Där visas en serie teckningar föreställande en kvinna i vanliga och ovanliga situationer. Konstnären Anna Fors ser den kvinnan som ett slags livvakt och livscoach.

Det hela började med en utmaning som några konstskoleelever i Umeå drog igång. Den gick ut på att varje dag rita en teckning på ett specifikt tema och lägga ut den på Instagram. Utmaningen, som kallades Rituari, fick Anna Fors att ta upp tecknandet igen.

─ Det har hjälpt mig supermycket att komma igång med tecknandet, säger hon.

Teckningslusten blev så stark att hon fortsatte även efter att utmaningen var över. Hon började ge sig själv uppgifter, till exempel att rita teckningar inspirerade av schlagerlåtar. Det var då Majbritt kom till. På den första bilden satt hon vid en spelapparat. Inspirationen var Martin Stenmarks låt Las Vegas. På en annan bild, inspirerad av Carolas Fångad av en stormvind, dammsuger hon ─ i naket tillstånd. Detta fångar enligt Anna Fors essensen av den fiktiva musan.

─ Majbritt är helt oförutsägbar. Hon är hela tiden på gränsen, säger hon.

Bilderna ifrågasätter kvinnorollen och vad kvinnor enligt normerna får lov att göra.

─ Hon är ju en knubbig medelålders tant och hon gör sådant som en knubbig medelålders tant inte får göra, säger Anna Fors.

På så vis vill Anna Fors förmedla ett politiskt budskap. Hon beskriver sig själv som feminist och vill att dagens strukturer ska förändras. Om det är möjligt att åstadkomma förändring genom konst, är hon inte säker på.

─ Kanske i det lilla, att man kan så små frön, att man inte alltid måste hålla sig inom ramarna, säger hon.

Konstnären blev inbjuden att ställa ut av en av folkhögskolans rektorer, Nanna Nilsson, och nu hänger ett urval av Majbritt-teckningarna i biblioteket.

Frida Andersson
frida.jl18@edu.ljungskile.org

Dela