Han vill få fler unga in rugbyns magiska värld

Ivan Vitus är idrottslärare på Ljungskileskolan. Bild: Linnéa Cart-Lamy

Under förra läsåret fick låg- och mellanstadieelever på Ljungskileskolan testa på gratis rugby, och om några veckor är det dags igen. Bakom initiativet står idrottsläraren och rugbyfantasten Ivan Vitus. 

Ivan Vitus kommer ut från Ljungskileskolans idrottshall, hans lektioner är slut för idag. I famnen har han har två rugbybollar. På den ena bollen står det “Gilbert” med grön fet text. Ett känt rugbymärke, förklarar han.

 – Jag brukar skoja och säga “nu ska jag hämta min kompis Gilbert”. 

Gedigen bakgrund inom sporten

Ivan Vitus har en gedigen bakgrund inom sporten. Uppvuxen i Sydafrika, där rugbyn räknas som nationalsport, började Ivan spela som sexåring. Under 1980-talet lämnade han Sydafrika för Sverige och fortsatte att engagera sig i sporten i det nya hemlandet. 

Förra årets rugbyträningar uppskattades av eleverna. Besvikelsen var stor när Ivan Vitus ibland på grund av förkylningar var tvungen att ställa in passen. Inför denna omgång hoppas han att fler föräldrar vill engagera sig i verksamheten. 

Ivan Vitus är just nu i full gång med att skicka ut information inför läsårets kommande rugbyträningar. Han vill också lugna oroliga föräldrar om vad rugby innebär. 

 – Det första man tänker när man hör rugby är ofta att det är väldigt farligt. Om man ser slutprodukten kan det se väldig farligt ut, säger han och fortsätter:

– Det tar många år innan man ens kommer dit och vi börjar med en variant som vi kallar för touch rugby. Man nuddar varandra istället för att tackla, och det tycker jag är en väldigt bra inkörsport för just ungdomar. 

Svårt att leda ensam

Ivan Vitus har både varit förbundskapten för landslagets U16-lag, rikstränare och sitter idag i styrelsen för Rugby Väst och Svenska Rugbyförbundet. Genom sitt yrke som idrottslärare försöker han att förmedla rugbyns magiska kraft. Både under lektioner och genom rugbyträningarna efter skoltid som startade under förra läsåret. 

– Några gånger var vi upp mot 30 stycken, och då var jag ensam. Så det blev ganska tungt, berättar han och efterlyser återigen föräldrar som vill hjälpa till. 

Anledningarna till varför man ska spela rugby är många, enligt Ivan Vitus. 

 – Den har fart, den har så mycket teknik, säger han och trycker extra på rugbyns värderingar som genomsyrar sporten:

 – Efter matchen, finns en oskriven lag som säger att lagen ska äta ett mål tillsammans. Man ska sitta ned tillsammans med sin motståndare. När man går därifrån ska man man vara vänner. 

Linnéa Cart-Lamy
linnea.jl18@edu.ljungskile.org

Dela