Dags att nominera till Uddevallas kulturpris

Bland tidigare pristagare finns Ljungskileprofilerna Ellen Mattson och Stefan Edman.
Bild: Frida Andersson

Nu har Uddevallas musiker, konstnärer och författare chansen till klirr i kassan. Även för unga ledare finns det möjlighet att få stipendium. Fram tills 30 september går det att nominera kandidater till Uddevalla kommuns kulturpris, kulturstipendium och ungdomsledarstipendium.

Kulturpristagaren ska bo inom eller ha anknytning till Uddevalla kommun och ha gjort insatser för kommunens kulturliv under en lång tid. Kulturstipendiet delas ut till aspirerande konstnärer och stipendiaterna utnämns av kultur- och fritidsnämnden. Ungdomsledarstipendiet delas, som namnet antyder, ut till unga ledare.

Förra årets pristagare var Gunilla Karlsson, som har ett stort engagemang i Bokenäs Hembygdsförening. Hon tilldelades 10 000 kronor med motiveringen:

”För en betydande kulturgärning med hembygden i fokus. Hon har med stor entusiasm,
på många sätt och under lång tid verkat för ett levande Bokenäs genom att förmedla
upplevelser och traditioner till unga som gamla.”

Priset har delats ut sedan 1992. Exempel på Ljungskileprofiler som har fått det är Ellen Mattson och Stefan Edman, som båda har fått det för sina författargärningar, den sistnämnde även för sitt engagemang för hembygden och miljön. Priset och stipendierna delas ut i samband med en julkonsert den 12 december.

Frida Andersson
frida.jl18@edu.ljungskile.org

Dela