Utbytesungdomar på läger i Ljungskile

Matt Drope och Lisa Mens var två av ungdomarna som var med på lägret uppe på bredfjället. Bakom dem står lägerledaren Mårten Palm. Bild: Alexander Gustafsson

I helgen höll Ljungskile Rotaryklubb ett ungdomsläger för utbytesungdomar från hela världen. Lägret har anordnats i dryga 20 år och trots en regnig helg har deltagarna haft en bra upplevelse.

– Det har varit riktigt roligt hela helgen. Vi var på hajk under lördagen och det började regna men det gjorde inget, säger Matt Drope, en av deltagarna från lägret.

Högt upp på Bredfjället ligger en liten stuga som heter ”Nya försöket”. Det är där ett tiotal ungdomar har hållit hus i helgen. De är alla utbytesungdomar som är med i ett utbytesprogram från organisationen Rotary. Ungdomarna är i Sverige under ett år för att studera och har varit i Sverige i ungefär en månad nu. Mårten Palm som är lägerledare för lägret har själv haft barn som varit med i utbytesprogrammet och tycker att det är en bra grej att prova på.

– Man blir en väldigt stor erfarenhet rikare när man får åka till ett annat land och uppleva en annan kultur och träffa nya människor, säger Mårten Palm.

Utbytetsungdomarna bor hos familjer som själva har släppt iväg sina ungdomar till ett annat land. Där är tanken att de kommer få bo i några månader innan de senare flyttar till en annan familj.

– Vi vill gärna att de flyttar runt lite och får träffa flera olika familjer. Alla familjer är ju olika och vi vill att de ska få se flera sidor av Sverige, säger Mårten Palm.

Själva studierna utbytesstudenterna gör är inget de kan tillgodogöra i sina studier i deras hemland med. När de kommer hem igen efter sitt år får de helt enkelt ta vid där de avslutade innan de åkte iväg. Utbytesprogrammet är för ungdomar som är mellan 15 och 17 år och är öppet för alla som vill, både Lisa Mens och Matt Drope såg det som en ”once in a lifetime” chans och är än så länge glada att de tog den.  

– Jag valde att göra ett utbytesår för att jag ville göra något spännande och uppleva något nytt, säger Lisa Mens från Frankrike. 

Hon har valt att läsa media och kommunikation under hennes år i Sverige vilket är något hon gärna skulle vilja jobba med i framtiden också. Hon ser det här året som ett bra tillfälle att träffa nya människor och utvecklas som människa själv och tror att erfarenheterna hon kommer få med sig av sitt år i Sverige kommer kompensera för det missade året i Frankrike. 

Matt Drope, som kommer från Kanada, håller med och ser möjligheterna att utvecklas genom programmet.

– Jag träffade några i min hemstad som hade gjort ett utbytesår och såg en potential i att utvecklas som person, säger Matt Drope. 

I Sverige studerar han naturkunskap och han blev överraskad över skillnaden på matten mellan Sverige och Kanada.

– Det kom lite som en chock. Jag tycker matten här är mycket svårare än i Kanada, säger Matt Drope.

Lägerledaren Mårten Palm vill gärna att fler ungdomar ska söka till programmet och ta chansen till ett utbytesår

– Det är väldigt nyttigt att få komma hemifrån och få uppleva något helt nytt, att få bo hos en annan familj och få uppleva en helt ny kultur. 

Alexander Gustafsson
alexander.jl18@edu.ljungskile.org

Dela