Stridsyxan nedgrävd – vad händer nu?

Skarsjövallen höll stängt i juni – för att öppnas en månad senare. Bild: Karl Meyer

Ljungskile SK och Uddevalla kommun har sedan länge haft skilda meningar om hur och vem som ska sköta Skarsjövallen, LSK:s hemmaplan. Arenan är öppen igen och klubb och kommun jobbar på tilliten. Men ännu är det oklart var barn- och ungdomslagen ska träna nästa säsong.

Brutna löften och avtalsbrott har kantat den brokiga vägen mot en lösning för LSK:s ungdomsverksamhet.

Just nu håller Skarsjövallen öppet för LSK:s barn- och ungdomslag – men vad som händer i framtiden är ovisst.

– Problemet kvarstår, vi måste ha en långsiktig finansiering av anläggningen, säger Erland Holmdahl, ordförande i Ljungskile SK, på planen som är blöt efter dagens regnskurar.

Han medger att trovärdigheten i att stänga en arena – för att sedan öppna den igen en månad senare – kan ifrågasättas.

Monica Bang Lindberg (L), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden i Uddevalla kommun, säger att de har träffat LSK och pratat om den ekonomiska situationen men kan inte gå in närmare på vad som sagts eftersom samtalen skett i förtroende. Erland Holmdahl, ordförande i Ljungskile SK bekräftar.

– Det handlar om att bygga tillit. När vi får deras versioner av vissa saker som har hänt förstår vi att vi har ett behov av att klarlägga fakta.

Erland Holmdahl med cockerpoovalpen Fanny, elva månader. Foto: Karl Meyer

”Vi har en plan”

Monica Bang Lindberg har tidigare sagt att LSK:s barn och ungdomar kan träna på konstgräsplanen vid Skarsjövallen som är kommunägd. I LSK:s barn- och ungdomslag spelar idag cirka 350 personer – många tränar flera gånger i veckan.

– De har så många ungdomar att det inte riktigt räcker. Då kommer vi vidta åtgärder, vi jobbade hela sommaren med det här. Vi har en annan plan. Jag har begärt att få in vad det kostar för barnen att spela på planen och dylikt, säger Monica Bang Lindberg.

LSK:s ståndpunkt har tidigare varit att kommunen ska ansvara för driften av Skarsjövallen.

– Jag tror att man inte ska låsa sig för någon lösning. Det är rimligt att det finns någon form av offentligt finansierad idrottsyta – där man till exempel kan spela fotboll –  i Ljungskile, säger Erland Holmdahl.

Han menar samtidigt att det faller sig naturligt att den platsen skulle vara Skarsjövallen.

– Här finns allting av väldigt hög klass med stora gräsytor och omklädningsrum, säger Erland Holmdahl.

”Är man stor och stark så måste man vara snäll”

Kommunen och LSK hoppas nå en lösning för ungdomsverksamheten. Foto: Karl Meyer

Ljungskile SK:s stängning av Skarsjövallen i juni innebar ett avtalsbrott med kommunen. Från kommunens sida valde man då att minska bidraget till klubben med 11 000 kronor.

– Rent tekniskt så är det helt korrekt men är du stor och stark så måste du vara snäll, och kommunen är stor och stark. Om det kostar 1,5 miljoner (per år) att driva anläggningen och 137 000 kronor som vi har i bidrag från kommunen så förstod ju var och en att det är väldigt liten ersättning vi får, säger Erland Holmdahl.

Många i Ljungskile undrar över hur det kommer gå med barn- och ungdomslagen som tränar på Skarsjövallen. Under nedstängningen fördes det diskussioner om att lagen skulle kunna träna i Uddevalla, förslagsvis på Rimnersvallen.

Förfrågan ställdes till barn- och ungdomslagen om vilka tider de ville träna på i Uddevalla – men inte ett enda svar kom in.

– Det kommer ändå inte fungera, vi kommer inte orka och hinna med, sa föräldrarna, säger Erland Holmdahl. 

Turerna kring Skarsjövallen har varit många. Foto: Karl Meyer

– Jag har själv tre barn, man kan inte hålla på att fara runt – men man kan heller inte bara stänga en anläggning när man har avtal, det ger inte förtroende, säger Monika Bang Lindberg.

Föräldrar med barn i Ljungskile SK:s barn- och ungdomslag har skickat mejl till kommunen där de uttrycker sin frustration. ”Blir flytten av barn- och ungdomsverksamheten i LSK verklighet så har vår familj beslutat att vi flytta tillbaka till Mölndal”, skriver en förälder.

Karl Meyer
karl.jl18@edu.ljungskile.org

Dela