Cissi Wallin åtalas för grovt förtal

Efter en lång förundersökning så åtalas Cissi Wallin. Pressbild: Åklagarmyndigheten

Polisens utredning mot mediaprofilen Cissi Wallin inleddes i januari 2018 och nu har åtalet kommit. Cissi Wallin, som är från Uddevalla, åtalas för grovt förtal av journalisten Fredrik Virtanen. 

2011 anmälde Cissi Wallin Fredrik Virtanen för en våldtäkt som ska ha ägt rum 2006 – men förundersökningen lades ner. I samband med metoo-uppropet hösten 2017 så pekade Cissi Wallin ut Fredrik Virtanen som våldtäktsman på sociala medier.

”Cecilia Wallin Blomberg har genom att peka ut Fredrik Virtanen som våldtäktsman i inlägg på Instagram och Facebook utmålat honom som brottslig och klandervärd i sitt beteende”, står det i stämningsansökan som lämnats av kammaråklagare Daniel Suneson till Stockholms tingsrätt. 

Vidare står det i åtalet att brottet bör bedömas som grovt eftersom inläggen orsakat ”stor skada i både Fredrik Virtanens privata liv och yrkesverksamhet”. Om Cissi Wallin skulle dömas för grovt förtal är påföljden böter eller fängelse i högst två år.

Cissi Wallin skriver på den feministiska sajten Gardet att hon inte har något att dölja och välkomnar allmänheten och press till rättegången.

Karl Meyer
karl.jl18@edu.ljungskile.org

Dela