Från kriget i Syrien till en svensk tjejklassiker

För snart fem år sedan flydde Ranim Albarazi från kriget i Syrien. I Sverige har hon  klarat av en svensk tjejklassiker, något som hon vill göra många gånger till. Foto: Shireen Murad.

När Ranim flydde från Syrien förlorade hon allt. Men i Sverige tog hennes liv helt nya vägar, och öppnades helt andra möjligheter. Hon läser på handelshögskolan, och har klarat av en svensk tjejklassiker.

– Jag blev jätteglad när jag insåg att jag var nära målet. Det var någonting jag aldrig trodde att jag skulle göra, säger Ranim med lysande ögon som speglar  glädjen över sin framgång.

Drygt ett år av sitt liv tillbringade Ranim i Libyen när inbördeskriget i Syrien bröt ut, och det var hennes första livsfarliga resa. Redan där var hon den starka tjejen som inte gav upp och satt hemma, utan hon tog alla möjliga jobb  även i Libyen. Därefter gjorde hon tillsammans med sin familj en annan livsfarlig resa och flydde till Sverige.

Ranims positiva inställning till livet, tålamodet, energin och hennes glada personlighet har underlättat för henne i många svåra situationer. Hon fick uppehållstillstånd i Sverige efter ett slitsamt år av väntan och förberedelse inför det nya livet. Hon lärde sig svenska ganska snabbt, och har jobbat som studiehandledare parallellt med sina studier. Men det är inte allt, för Ranim ville göra något nytt och annorlunda. Därför  bestämde hon sig för att genomföra en svensk tjejklassiker. Det var den utmaningen som hon länge har sökt.

– Man ska inte vara rädd för att göra saker som man aldrig har gjort, Man måste verkligen ta första steget och utmana sig själv, annars är det svårt för en att lära sig och utvecklas om man inte vågar, säger Ranim

Klarat av alla fyra delar
För att göra  en svensk tjejklassiker ska man delta i fyra riktigt svåra tävlingar, samt stå ut med  kyla, simma i stora sjöar, cykla, uthärda hunger och törst , och kanske utsättas för fara om man inte är erfaren. Det som framför allt hjälpt Ranim att ta detta steg var hennes stora entusiasm och starka vilja. Man måste klara av att åka skidor 30 km och cykla 100 km, simma 1000 m och springa 10 km. Detta  har inte avskräckt Ranim, och inte heller de stora skillnaderna mellan Sveriges väder och sitt hemlands väder, som kan vara en av svårigheterna som en nyanländ kan uppleva.

Ranim blev inbjuden att vara med i tv-programmet Idag om ett år i januari 2017. Programmet  handlar om att sätta upp ett mål och försöka nå det inom ett år. I december samma år klev hon in i studion med fyra medaljer. Tjejvasan, Tjejvättern, Vansbrosimmet och Lidingöloppet.

Hon har förberett sig noga inför varje tävling, och bara blickat framåt. Varje tanke på att hon skulle misslyckas besegrade hon genom att bara tänka på målet. Hon har aldrig någonsin åkt skidor, och trodde inte heller att hon skulle göra det. Men nu har hon åkt  30 km i ett av Sveriges kallaste områden. Varje gång kände Ranim sig trött eller hade ont, övertalade hon sig själv att det inte var så mycket kvar, och att målet var så nära.

Det brukar vara svårt för många som från varmare länder att uthärda  det kalla vädret, men Ranim kände ingen tveksamhet eller rädsla inför att simma eller åka skidor i det kalla vädret. Det var det jobbigaste hon har gjort, men det känns väldigt skönt för henne att hon klarade av det.

– Varje gång jag ramlade, försökte jag bara tänka positivt. Mina inre samtal med mig själv handlade alltid om att jag kan göra det här, jag har gått igenom svårare situationer och jag klarade av dem. Nej, jag ger inte upp, säger hon.

Normbrytare
För en muslimsk tjej som kommer från ett land som har helt andra förutsättningar, kultur och värderingar är det kanske inte så självklart att delta i sådana tävlingar. Men när man träffar henne och hör energin i hennes röst förstår man vilken stark tjej hon är,  att hon älskar att utmana sig själv, och att hon är en mycket målinriktad person

Det som fick Ranim att vilja delta och genomföra tjejklassikern var något större än man kan tro. Målet var större än att komma fram till målet och få medaljer för det. Ranim hade ett annat mål som bara hon var helt medveten om. Hon ville bryta normerna och ändra den stereotypiska synen på den muslimska tjejen. Hon vill bli en förebild för andra muslimska tjejer, och visa att slöjan inte är det hinder som många tror. Hon tycker att vi människor skapar våra hinder, och stannar inom våra egna gränser. Ranim blir glad när hon ser unga muslimska tjejer som tränar och deltar i liknande tävlingar, och inser att det inte finns något som hindrar dem.

– Det finns inget i vår religion som hindrar oss från  att träna, utan tvärtom. Vår religion uppmanar oss att vara rädda om våra liv, träna, äta bra och ta hand om vår hälsa, man måste verkligen göra det för att orka med livets påfrestningar, säger Ranim.

Ranim gillar att utmana sig själv
Att åka skidor var något nytt för Ranim, men olika former av sport har varit hennes intresse sedan barndomen. Redan i 12-årsåldern var hon med i ett basketlag i Damaskus, studerade och sjöng med skolans kör. Hon hade en mycket aktiv barndom, och hon är känd för att vara mångsidig och tycker att hon fick hålla på med idrott så mycket hon önskade i Sverige. Hennes familj var medvetna om vilken stark tjej hon är, och de har  stöttat henne mycket inför den svenska tjejklassikern. Reaktionerna från hennes omgivning har varit positiva. Hon har fått stöttning från nästan alla omkring henne, men speciellt från sin mamma, som spelat en väldigt stor roll för hennes framgångar i skolan och livet överhuvudtaget. Mamman Mazina har lärt henne att vara självständig och kämpa för att nå sina mål. Men det fick inte Ranim att sluta känna att hon behöver lära sig mer, och kämpa mer i det nya samhället för att få nya erfarenheter om livet i Sverige. Och att genomföra tjejklassikern stärkte hennes självkänsla och självförtroende. Hon har också stärkt den bilden av henne hos omgivningen med. De tror nu ännu mer på hennes stora potential, menar Ranim.

– När jag tänker på hur det kändes när  jag klarat av en svensk tjejklassiker, hittar jag inga ord som beskriver min känsla, det var liksom en dröm, som jag vill uppleva många gånger i mitt liv.  

Framtida planer
Idag är idrotten en del av Ranims liv, det är hennes sätt att orka med alla påfrestningar och stress som är  en del av vardagen. Hon tror på sporten som ett bra sätt att integrera sig med det svenska samhället. Utan det hon gjort, hade det blivit svårare för henne att ta sig in i det nya samhället och lära känna nya människor. Det svåraste för henne med flytten till Sverige var att hon i början kände sig väldigt ensam, och idrotten blev hennes sätt att hitta en väg ut ur mörkret. Hon vill att idrott ska prägla hennes och hennes familjs livsstil.

När Ranim blev tvungen att fly till Sverige hade hon bara ett års studier kvar på  Damaskus universitet. Hon studerade ekonomi i tre år men fick inte slutföra studierna. I augusti i år blev hon antagen till handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Hennes dröm är att jobba med det hon studerar, men också att studera projektledning. Hon vill bli projektledare för olika projekt inom idrott som ett sätt för att förbättra integrationen. Hon menar att hon har många ideer och drivkraft för att leda människor till bättre livshälsa, men saknar bara metoden.

– Idrotten  är det bästa sättet för människor att mötas. När man står på tävlingsbanan, tänker man inte på vad de andra talar för språk, eller har för bakgrund. Det är sådana möten mellan människor som behövs i dagens Sverige för att  slå sönder alla hinder och gränser som finns, avslutar Ranim.

Shireen Murad

shireen.jl17@edu.ljungskile.org

Dela