Följde sitt hjärta – öppnade klädbutik

Madelene Åberg i sin klädbutik Stylebymadde i Ljungskile. Foto: Felicia Johansson

Luften är alldeles krispig och solen lyser på den blå himlen. Med havet som utsikt ligger klädbutiken Stylebymadde i det gula huset intill vägen i Ljungskile. Skyltfönstren pryds med juldekorationer och kläder i mängder. När dörren öppnas så hörs genast julmusik och det känns som man kliver rätt in i någons walk in closet eller ett showroom. Var man än vänder sig så finns det kläder i härliga färger och fotografier, samt tyger och möbler som skapar en välkomnande känsla. Vid kassadisken står en färgstark kvinna med en blus i leopardmönster som hälsar glatt, det är Madelene Åberg.

Madelene Åberg har en lång karriär bakom sig i klädbranschen då hon tidigare har varit både säljare och butikschef på klädbutiken MQ.

– Jag har varit i branschen i hela mitt liv och har älskat alla olika bitar. Jag är väldigt passionerad när det kommer till denna bransch, säger hon.

”Butiksstarten”
Efter sjutton år på MQ sade Madelene Åberg upp sig och började jobba ett litet tag på inredningsbutiken Sprudla i Ljungskile, samtidigt som hon höll på med naglar då hon också är nagelteknolog.

– Jag var nog bara en månad på Sprudla och nagelsalongen. För samtidigt sålde jag lite kläder som jag hade på ett ställ och det gick väldigt bra, säger hon.

Av en ren slump fick Madelene Åberg nys om en ledig källarlokal i Ljungskile som hon gick och kollade på. Men då hade hon inte alls tänkt på att den lokalen skulle bli hennes framtida klädbutik.

– Jag hade inte riktigt tänkt på att öppna en klädbutik vid det tillfället även om det alltid har varit en dröm, det kändes inte riktigt som det var möjligt. Men allt klaffade och jag hyrde lokalen, säger hon.

Att öppna upp en klädbutik var egentligen något som var planerat att bli verklighet senare i livet och att den skulle ligga i Ljungskile var heller aldrig planerat.

– Jag har alltid tänkt att jag ska öppna en butik när jag är gammal och sen köra på med den tills jag är 75 år. Sedan att det blev just då var nog en ren slump och just Ljungskile blev bara så naturligt eftersom jag bor här, säger hon.

När Madelene Åberg pratar om sin butik och vägen dit ser man att det verkligen kommer från hjärtat,  det riktigt lyser i ögonen på henne.

– Det är självklart att jag var rädd i början speciellt för lokalhyran, säger hon och skrattar.

Ett öppet sinne, välfyllt bagage och driv fick henne att våga testa.

– Jag tänkte att det får bli som det blir och jag tar aldrig ut något i förskott. Om man tror tillräckligt mycket så ska man bara köra och går det dåligt så är det inte värre än att man får stänga igen dörren, säger hon.

I mars i år flyttade butiken tvärs över gatan från källarlokalen till en större lokal i Ljungskiles centrum.

Kläder uppåt väggarna hos Stylebymadde. Foto: Felicia Johansson

”Sociala medier en viktig del”
Stylebymaddes trogna kundkrets har både fångats upp via sociala medier men också hängt med sedan Madelene Åbergs MQ-tid. Just sociala medier är väldigt viktigt för butikens framväxt.

– Jag jobbar jättemycket med sociala medier och tycker att det är väldigt roligt. Jag tar Instagram-bilder och visar upp nyheter och kör mitt eget stuk på det hela. Det är via Instagram som många kunder har hittat hit och fortfarande gör, säger hon.

Många av butikens kunder kommer från andra städer men också en hel del från Ljungskile, och det är allt från tonårstjejer till äldre kvinnor som handlar. Butikens utbud är noga utvalt med passion och lekfullhet.

– Jag brukar säga att jag har stamkunder i Ljungskile med omnejd och extra roligt är det när man får bilder skickat till sig från kunder som bor uppe i Norrland, säger hon.

Hon fortsätter berätta att många av hennes kunder nu också har blivit hennes vänner:

– Det är fantastiskt med alla möten man får vara med om i en butik och många av mina stamkunder är idag vänner som till exempel medverkar på de modevisningar vi har på Lyckorna brygga, säger hon.

Att så många hittar till butikens Instagram och fortsätter supporta tror hon beror mycket på att det finns något för alla i butiken oavsett ålder och kroppsform. Sedan tror hon att det syns när man lägger ner sitt hjärta och själ i något.

– Om man är personlig, följer sitt hjärta och tror på sig själv samt inte lyssnar så mycket på andra så tror jag man lyckas med det man vill, säger hon.

”Trendspanare”
Madelene Åberg beskriver sin butik som färgglad med plagg som sticker ut och inte finns överallt. Inspirationen till butikens utbud kommer från många dagars research.

– Jag älskar allt som har med stil att göra och jag gör massa research inför varje inköpsresa, sedan är jag också en extrem trendspanare, säger hon.

Second-hand och vintage är något som ännu saknas i butiken men det kommer få ta mer plats i framtiden.

– Jag älskar vintage och second-hand och det kommer jag ta in, för just detta ligger mig varmt om hjärtat. Jag känner mig nu redo att träda i den kostymen, säger hon.

Sedan Madelene Åberg blev sin egen så upplever hon att hon har fått ännu mer tid för det som betyder något i livet. Som egenföretagare kan hon själv styra hur arbetstiderna ser ut och fördela sin tid väl.

– Familjen är min prioritet och det har varit fantastiskt för oss sedan jag starta eget. Jag har mycket mer tid för familjen nu än vad jag hade när jag var anställd då det är så varierande tider inom detaljhandeln, säger hon.

När hon startade butiken gick hennes två yngsta barn i förskolan och då kunde hon unna sig att ta två dagar ledigt på veckodagarna och vara hemma med barnen, vilket hon inte kunde göra tidigare. När hon vill ta det lugnt och vara ledig så har hon extra-personal som hoppar in och jobbar.

– Det är jätteskönt att kunna ta den tiden jag vill och idag går de yngsta barnen i skolan och när de är lediga så älskar de också att vara här i butiken och hjälpa till, säger hon.

Julen och vintern har flyttat in i butiken. Foto: Felicia Johansson.

”Lever i nuet”
Nu blickar Madelene Åberg framåt mot en härlig vår med kollegor, kunder och vänner. Vad som händer i framtiden är ovisst.

– Jag lever mycket i nuet och tar ett år i taget och sedan är jag inte rädd för framtiden. Det är också viktigt för mig att vara nöjd där jag är. Våren ska bli en härlig tid med alla som jag har runt omkring mig, säger hon.

Men en sak som är bestämt inför framtiden är att det kommer bli en hel del fler modevisningar och inte bara i Ljungskile som det har varit tidigare.

– Det är roligt med modevisningar och nu har jag fått möjligheten att åka runt i Sverige, både neråt och uppåt och visa upp mitt utbud från butiken. Jag tar ut nya svängar hela tiden, säger hon.

Något som kanske kan bli verklighet inom en viss tid skulle kunna vara något helt eget från Madelene Åberg.

– Det skulle vara jättekul att designa eget, denna tanke är något som har hängt med enda sedan tonåren. Men det är en kommande dröm, säger hon.

Felicia Johansson
Felicia.jl17@edu.ljungskile.org 

Dela