Vänner utan gränser

”Jag älskar verkligen att jobba med denna verksamhet eftersom jag får träffa så många härliga människor från hela världen” säger verksamhetsansvarig Siv Tengberg. Foto: Shireen Murad

Filmon och Roland träffades för första gången genom Samhällsguide Uddevalla för ett år sedan. Foto: Shireen Murad

 

Filmon och Roland, med helt olika bakgrund, språk och värderingar,  träffades för första gången genom Samhällsguide Uddevalla för ett år sedan. Idag är de bästa vänner och lär sig mycket av varandra

— Jag känner mig nöjd av att se att vi kan ha en bra relation. Det är spännande att ha en vän som har en annan bakgrund, säger Roland.

November är en månad när  man kan känna sig deppig. Det är  mörkt ute och kallt. Men inte för Samhällsguide Uddevallas medlemmar just idag. Så fort kommer man in hör man kloten som rullar fram  mot sitt mål, de tio uppställda käglorna i slutet av den glänsande banan. På skärmarna ovanför står namnen på spelarna, samtidigt som man hör hur många språk som helst.

Det är full fart i Bowlinghallen idag. På bana nummer 12 tävlar Filmon Negash och Roland Schädlich mot varandra. För fyra år sedan kom Filmon Negash från Eritrea till Sverige. I början kände han sig väldigt ensam, han hade inga släktingar här, inga vänner, och talade inte  språket. Dessutom hade han hamnat i ett främmande samhälle med helt andra värderingar.

Han började studera på SFI och sedan  fick han jobb på ett äldreboende. Han tillbringar en stor del av sin vardag på jobbet, men sedan han började träffa Roland Schädlich har känslan av ensamhet minskat. De träffas då och då, fikar, promenerar och gör många aktiviteter tillsammans.

— Roland är en jättebra och snäll person, jag lär mig mycket av honom, språk och mycket annat som handlar om det svenska samhället. Vi har mycket roligt när vi träffas, jag har till och med plockat svamp tillsammans med Roland, något som jag gjort tidigare och saknat att göra i Sverige, säger Filmon Negash.

Roland Schädlich har tyskt ursprung, men har bott i Sverige i 43 år. Hans dotter föreslog att han skulle ansluta sig till Samhällsguide Uddevalla, och blev matchad med två killar med utländsk bakgrund. Idag har Roland två vänner genom Samhällsguide, Filmon och en kille som heter Muaz.

Han tycker att Samhällsguide gör mycket för integrationen i Uddevalla. Och om människor från olika kulturer umgås och lär känna varandra försvinner rädslan för det främmande. Han tycker att Filmon är jättefin person, och han har lärt sig mycket av den verklighet  som Filmon levt i tidigare, liksom några ord på Filmons modersmål. Han tycker att utbytet är väldigt bra och betyder mycket för honom.

 — Det finns många människor som vill väl. Om jag är snäll mot migranter som upplevt många gånger svåra saker, kan de känna sig tryggare. På det viset kan hjälpa både samhället och individen, säger Roland Schädlich.  

Stämningen i hallen är hög, och på en bana intill Filmons och Rolands utbryter jubel när någon slår en strike Oavsett vad har de för bakgrund, vilka språk de talar och vilken tro de har, så möts de och pratar och har roligt över alla  gränser.

De har blivit matchade av Samhällsguide uddevalla som har i uppdrag att skapa personliga möten mellan nyanlända och svenskar. Siv Tengberg är verksamhetsansvarig. Hon intervjuar och matchar deltagarna utefter intressen, utbildning, yrke och familjesituation. Siv Tengberg menar att verksamheten är mycket viktig och verkligen skapar integration i Uddevalla. Det viktiga är att människor möts och integreras i praktiken, och inte att man bara pratar om hur integrationen ska förbättras i Uddevalla. Det är viktigt att deltagarna känner sig delaktiga och kan påverka verksamheten.

— Jag älskar verkligen att jobba med denna verksamhet eftersom jag får träffa så många härliga människor från hela världen, säger Siv Tengberg.

Samhällsguide Uddevalla startades 2014  som ett projekt. Ett år senare blev det en fast verksamhet. Idag har verksamheten 589 aktiva deltagare, fördelat på 358 nyanlända och 231 samhällsguider, men intresset varierar. Enligt Siv Tengberg var det i början väldigt många Uddevallabor som ville bli samhällsguider, och de första åren kunde de göra omkring 100 matchningar per år. Men nu har antalet matchningar sjunkit markant. Just nu har de stor brist på samhällsguider och vill att män, kvinnor och barnfamiljer i alla åldrar ska anmäla sig.

Trots svårigheterna fortsätter Siv Tengberg att genomföra intervjuer och matcha deltagare. Hon hjälper dem att ta det första steget, sedan är det frivilligt och ett gemensamt ansvar som ligger på de matchade paren att vänskapsrelationerna skall stärkas.

Förutom att matcha deltagarna så arrangerar Samhällsguiden gruppaktiviteter. Det kan vara olika saker,  men några av de populäraste är bowling, knytkalas, utflykter i naturen, öppen scen/kulturkafé och Luciaträffen. Vissa av gruppträffarna genomförs i samarbete med olika föreningar och studieförbund.

När människor möts, utvecklas, lär känna varandra och har trevligt tillsamman, det tycker Siv Tengberg är det bästa. Hon menar att vänskap talar samma språk.

— De alla har sökt sig till oss eftersom de har en och samma önskan: att vi skall lära känna varandra och integreras i ett gemensamt samhälle. Vi vill hjälpa människor att se varandra och att fördomar motverkas,  avslutar Siv Tengberg.

Shireen Murad

shireen.jl17@edu.ljungskile.org

Dela