Svaga betyg för kommunens skolor

Uddevalla är fortsatt rankat bland de sämre skolkommunerna i Sverige.

En förbättring med tolv placeringar jämfört med 2017. Men Uddevalla kommun placerar sig återigen bland de lågt rankade skolkommunerna. Det visar Lärarförbundets årliga ranking.
– Vi måste kunna bli bättre, säger Barn- och utbildningsnämndens ordförande Cecilia Sandberg (S)

Varje år presenterar Lärarförbundet en undersökning där Sveriges skolkommuner rankas utifrån totalt 13 olika kriterier. Bland annat undersöks resurser till undervisningen, betygsresultat i grund- och gymnasieskola och lärarlönerna.

I årets ranking kniper Vellinge en förstaplats, följt av Orust, Vadstena, Båstad och Torsby. För Uddevalla ser resultaten bra mycket sämre ut.

Uddevalla på 214:e plats

Trots en förbättring med tolv placeringar jämfört med förra året, hamnar Uddevalla återigen bland de sämre skolkommunerna, närmare bestämt på 214:e plats av Sveriges totalt 290 kommuner.
I Lärarförbundets undersökning har man noterat att kommunen förbättrat sig gällande bland annat lönen och resurstilldelningen, medan man i förhållande till andra gått bakåt på andelen godkända elever samt lärartätheten.

– Så klart önskar vi att vi hamnat högre, och jobbar aktivt med att förbättra oss på de punkter som undersökningen visar att vi brister på. Samtidigt kommer det en undersökning i veckan som visar att elevernas resultat förbättrats, säger Cecilia Sandberg (S), ordförande i Barn- och utbildningsnämnden.

Lärarförbundets undersökning stämmer alltså inte?

– Det är en upplevelse för Lärarförbundets medlemmar, och ger en spretig bild. Samtidigt ligger vi bra till i lönefrågan, vilket är en de stora frågorna man drivit i Lärarförbundet. Men summa summarum måste vi kunna bli mycket bättre.

”Satt ordentliga strategier”

Cecilia Sandberg menar samtidigt att man från kommunens sida jobbar aktivt med just de frågor som pekas ut som problemområden i undersökningen.

– Vi har satt ordentliga strategier för ett långsiktigt arbete med skolorna. Det stora problemet är att bi hst väldigt många elever i våra skolor jämfört med hur många skolor vi har, och vi hade velat ha fler skolor snabbare. Men det är en långdragen process, och det kanske man inte riktigt ser från utsidan, säger hon.

Fakta: Sveriges skolkommuner 2018

  • 1. Vellinge
  • 2. Orust
  • 3. Vadstena
    :
  • 115. Trollhättan
  • 124. Färgelanda
  • 185. Lysekil
  • 214. Uddevalla

Källa: Lärarförbundet

Gabriel Andersson
gabriel.jl17@edu.ljungskile.org

Dela