Från Reinos flitigaste elev till pristagare

Cirkusartisten Johanna Abrahamsson utsetts till Årets Charlie 2018. Foto: Shireen Murad.

När Johanna Abrahamsson var sju år blev hon fascinerad av cirkusartisterna Reino och Elsie. Hennes dröm var då att bli lindansare. Nu har hon utsetts  till Årets Charlie.
– Det är jätteroligt att få priset, vilken ära, säger cirkusartisten Johanna Abrahamsson.

Lindansaren och akrobaten i världsklass Reino har alltid varit Johanna Abrahamssons första inspirationskälla. Han startade Uddevalla cirkusskola och hennes intresse väcktes i tidigt ålder tack vare honom. Johannas dröm var att kunna lindans och bli akrobat precis som Reino och hans partner Elsie. Redan för många år sedan uppfyllde hon denna dröm och har sedan dess varit en känd profil inom cirkuskonsten. Förra veckan utsågs hon till Årets Charlie av Akademien för cirkuskonstens bevarande i Sverige.
– Jag blev helt överraskad när jag fick höra att jag skulle få priset, det betyder verkligen mycket för mig, och jag blev så glad över att jag fick det. De lyckades verkligen att hålla det hemligt så under vår föreställning på Reino dagen, säger Johanna Abrahamsson med ett stort leende.

Hennes resa inom cirkuskonsten påbörjades efter gymnasiet. Hon har ägnat mycket tid av sitt liv åt att utveckla sitt intresse och sin talang. Bland annat har hon tillbringat många långa timmar med att träna på att dansa på lina. Men hon stannade inte där, utan hon fick också lära sig att göra mycket annat. Stöttningen från hennes omgivning har varit stor, hennes närmaste och Reinos cirkusskola har spelat en viktig roll i den framgångsrika resa som hon har gjort.
– Detta är en stor del av mitt liv. Jag har jobbat mycket med att bli mer än lindansare. Jag uppträder som akrobat och jonglör och arbetar även med rockringar. Jag tycker att det är väldigt roligt att ha en variation.

Johanna Abrahamsson växte upp i Dramsvik mellan Uddevalla och Ljungskile, men för att uppfylla sin dröm fick hon ta sig långt från Uddevalla och utanför landets gränser. Målet var att utbilda sig ännu mer inom cirkuskonsten. Efter Reinos cirkusskola gick hon på cirkushögskolan i Paris. Hon har även studerat sjukgymnastik vid Göteborgs universitet. Hon har också rest mycket inom Sverige och till andra  länder för att uppträda. Att glädja andra är viktigt.
– Cirkus betyder mycket för mig, jag har en väldigt stora förmån som får lov att  arbeta med någonting som jag tycker är jätteviktigt och roligt. Det är en fantastisk väg för att sprida rörelseglädje, säger hon.

Årets Charlie är  bara en av de priser som Johanna Abrahamsson har fått. År 2007 tilldelades hon Västra  Götalandsregionens kultursstipendium samt Mats Ljungs tôrparpris. År 2000 erövrade hon silverpriset vid internationella cirkusfestivalen i Nordkorea, Art spring festival. Dessutom har hon fått Uddevalla kommuns kulturstipendium, och ett stipendium av Uddevalla Sparbank. Med föreningen Bohusläns cirkussällskap Reinos vänner  ordnar hon efter varje föreställning workshops, men drömmen är större än så. Hon vill bygga en permanent cirkuskvarn och att skapa en fast verksamhet som tar emot människor som vill prova på och se cirkuskonsten. Detta jobbar hon hårt för.
– Vi märker att vi inspirerar andra mycket. De workshops som vi ordnar efter varje föreställning är väldigt bra för publiken som vill vara delaktig. Dels provar de cirkuskonsten, och dels tränar de balans, och mycket kroppskontroll. Men vi hoppas verkligen att vi ska snart ha vår cirkuskvarn, avslutar Johanna Abrahamsson.

Shireen Murad

shireen.jl7@edu.ljungskile.org

Dela