Jul på Kärrstegens Gård

Catarina Reuter en av ägarna på Kärrstegens Gård. Foto: Martin von Sivers Mengwall.

För tjugoåttonde året i rad slår Kärrstegens Gård i Ljungskile upp dörrarna för sin julmarknad nästa fredag. Har man tur kan man få en glimt av tomten och smaka på en mängd olika ostar.
– Vi går all-in för denna helgen och det är även premiär inför den kommande julen hos oss, säger en av ägarna Catarina Reuter.

Med drygt en och en halv månad kvar till julafton är det hög tid att börja försöka få till julkänslan men också inhandla julklapparna. Just detta kan man finna på Kärrstegens Gård under julmarknaden som startar den sextonde november och fortsätter helgen ut.

– Det är inte som en vanlig julmarknad, vi vill att kunderna ska få en upplevelse och en sagolikjul. Vi förbereder oss i ett helt år för detta eftersom att sätta jul i huset tar tid, säger Catarina Reuter.

Om man inte kan vänta tills fredag nästa vecka så kan man redan på onsdag och torsdag gå på VIP-kväll på gården och få en liten försmak av marknaden. Förutom julstämning, pepparkakor och glögg så finns det också julbord under kvällen.

– Vi har en del stammisar och vi vill fånga upp dessa trogna kunder och genom VIP-kvällarna visa att vi uppskattar dem, säger Catarina Reuter.

Nu har julblommor och kransar börjat få ta plats i entrén på Kärrstegens Gård. Foto: Martin von Sivers Mengwall.

Julen är en högtid då många spenderar stora summor pengar och det är något Kärrstegens Gård känner av, då julen är en av deras stora toppar. Detta är också en anledning till att man påbörjar högtiden en stund innan själva advent och julafton.

– Tidigare har vi börjat med julförsäljningen helgen innan advent men vi har märkt att man blir mer begränsad om man börjar senare, det handlar om ekonomi men också känsla. Nu är det rätt in i kaklet som gäller efter julmarknaden, säger Catarina Reuter.

Inne i det stora gula huset på gården finner man mängder av inredning för alla olika stilar, där gammalt blandas med nytt. Nu under julen kan man bland annat kika på butikens egengjorda julgranskulor som de tillverkar varje år.

– Våra julgranskulor produceras alltid i Tjeckien och i år är det en röd kula med en glittrig schablon på. Det är vi som tar fram produkten och designen och sedan munblåser man dessa för att få till formen, säger Catarina Reuter.

Här visar Catarina Reuter upp en av de sällsynta julgranskulorna. Foto: Martin von Sivers Mengwall.

Det som kunderna brukar uppskatta mest under julhandeln är butikens Ljuskoppar men också Göteborgspepparkakor och glögg som finns inne Kaféets delikatess. Inne i kaféet står Sören Reuter, som är en av ägarna, och Marie Björk, kafébiträde med ansvar för bakningen.

– Något som jag måste tipsa om inför den kommande högtiden är saffransbullarna, de är verkligen ett måste. Sedan tycker jag också att det är roligt med pepparkakor med glasyr på, helst en snögubbe, säger Marie Björk.

Om du är osäker på vad du ska använda dig av för att få till den perfekta julkänslan hemma, som vi alla suktar efter år efter år så har Catarina Reuter några tips:

– Det är egentligen väldigt enkelt. Använd dig av dekorationer som till exempel blommor och ljus så kommer du få till känslan, säger hon.

Felicia Johansson
Felicia.jl17@edu.ljungskile.org

Fler tillfällen till julstämning: Adventsmys på Sprudla 15/11, Ljusa Ljungskile 22/11, Lions julmarknad på Backamo 24/11, Vintermarknad i Ulvesund 1–2/12, Julmarknad i Hemgården 8/12.

Dela